Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО СВЯТКУВАТИ?
16 квітня 2014, 00:00
ЧОМУ МИ ЛЮБИМО СВЯТКУВАТИ?

Для кожного свято відіграє свою, особисту важливу роль. Комусь це приносить радість, піднімає настрій, а хтось у цей день відчуває скорботу, пригніченість. Для багатьох свято асоціюється із зустрічами з далекими родичами, які приїхали в гості, із черговим приводом всією родиною сісти за святковий стіл, про щось поговорити. Є і такі, що чекають свят задля того, щоб просто випити. Взагалі міф про те, що наш народ завжди пив, п’є і буде пити не зовсім правдивий. Насправді, вік цієї «традиції» – не більше одного-двох століть. Звертаючись до історії слов’янських народів до кінця ХVI століття взагалі немає слідів масового споживання алкогольних виробів.

Ви спитаєте: а як не випити, наприклад, на весіллі? Коли починаєш переконувати, що споживання алкоголю принесе тільки шкоду, дехто з цим погоджується, але все-таки виставляє такий аргумент: а як же тут не випити?

Але на Русі існувала протилежна, традиція, що забороняла нареченому й нареченій пити вино. У цьому звичаї позначилася мудрість народу, що охороняв себе від виродження. І заради наших майбутніх поколінь цієї традиції і нині варто було б суворо дотримуватися!

Саме на весіллі споживання алкоголю особливо шкідливе й навіть злочинне. У день, коли утворюється родина й зароджується життя майбутнього її члена, труїтися спиртними напоями – просто злочин! Якщо молоді не зможуть встояти і разом з усіма вип'ють «за здоров'я», отут-то якраз ніякого здоров'я не вийде. І якщо зачаття нової людини відбудеться в першу шлюбну ніч, коли молоді випили «за здоров'я», то вони мають всі шанси зруйнувати здоров'я своєї майбутньої дитини, отруїти його і своє власне життя.

Ось як про свята розповідають наші вінничани:

Іра, 17 років (студентка): Чи люблю я свята? – Звичайно, люблю. Тому, що особисто я почуваю себе по-особливому. Зі святом у мене пов’язані радість, веселощі, можливо, деякі турботи. Свята відіграють у нашому житті важливу роль. Особливо родинне свято, яке зближує сімю, дарує багато емоцій.

Максим Анатолійович, 42 роки (водій): Живу за Святим Письмом, тому дотримуюсь біблійного значення слова «свято», яке споріднене до слова «святе», тобто щось відокремлене для особливого використання. В оригіналі святом є певні дії на пошану саме Бога, а не чогось людського або уявного. Святковим у житті людини повинен бути кожен день, бо він насправді є подарунком від Творця. Сподобалось недавнє гасло: «Любов – це коли День святого Валентина цілий рік». Особисто я відзначаю тільки ті свята, про які каже Біблія. Христос заповів раз на рік, навесні, по-святковому вшанувати його – «чиніть це на спомин про мене». Цьогоріч цей день припадає на 20 квітня, особливий у моєму житті.

Марія Степанівна, 65 років (пенсіонерка): Свято для мене – це завжди радість. У ці дні хочеться побути поруч із рідними та близькими. Свята люблю дуже сильно, завжди чекаю їх із нетерпінням та серйозно до них готуюсь. Мені приносить радість у ці дні відчути щось нове, щось не таке, як в будні дні. Вважаю, що святкові дні повинні відігравати не останню роль у нашому житті, потрібно ставитись до них шанобливо та віддано.

Що б там не було, як би там не говорили, проте кожен має власні погляди і думки щодо святкування. У будь-якому випадку це не повинно переходити допустимі межі. Свято повинно наповнювати нас радістю, а не навпаки.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар