Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,2 °C
дождь

статьи

ЯКІ НЕБЕЗПЕКИ ПРИХОВУЄ ДИТЯЧА ІГРАШКА
19 декабря 2012, 00:00
ЯКІ НЕБЕЗПЕКИ ПРИХОВУЄ ДИТЯЧА ІГРАШКА

Дешевий китайський непотріб для дітей — чи не найпопулярніший товар на ринку. Вони такі яскраві, різнобарвні й такі дешеві, не іграшки, а просто мрія будь-яких батьків. Але це лише перший погляд на китайські дитячі іграшки.

Невтішні результати надає нам Держспоживінспекція, яка перевірила ринок дитячих товарів. Так у 2011 р. вона перевірила 100 тисяч іграшок, 55% з них не відповідають вимогам і становлять небезпеку для дітей. І 98% - це імпорт, де 90% належить китайському виробнику. Доречі, тепер уже левову частку так званих «китайських іграшок» давно підпільно виробляють в Україні. Покарання ж за торгівлю токсичними іграшками просто сміхотворне – для приватних підприємців до 204 гривень, для магазинів – до 425. І це максимум!

Тому якою би цікавої вам не здалася іграшка, будьте гранично уважні при її покупці. Найнебезпечнішою зоною, особливо у пластмасових іграшок, вважаються гострі кути та обідки, що можуть покалічити дитину. Ретельного огляду потребує і зовнішній вигляд м’яких іграшок, адже коли ви вибираєте плюшеве звірятко на базарі чи в магазині, вам ніхто не дозволить перевірити його на міцність. Варто згадати й про те, що звук, який лунає з деяких музичних іграшок перевершує дозволений для здорового вуха рівень на 8-20 децибел. Щодо хімічних речовин, то тут може бути уся таблиця Менделєєва. Тому треба уважно читати маркування та сертифікати відповідності. Свинець, наприклад, робить малят агресивними, знижує інтелект, викликає проблеми з поведінкою. Більш тривалий контакт здатний викликати руйнування клітин мозку. Випари ксилолу у великій концентрації впливають як наркотик, вбиваючи нервову систему, викликають хвороби очей, дерматити й хвороби кровотворних органів. Фенол може привести до того, що у вашої дитини будуть подразнені всі слизові, а на шкірі можуть виникнути опіки, вражається нервова система. Формальдегід, який часто знаходять у китайських іграшках, може викликати найсильніші алергії і стає причиною дерматитів, його також визнали одним із факторів виникнення ракових пухлин. Дибутилфталат, порушує роботу периферичної й центральної нервової систем, маля навіть може втратити нюх.

Слід зазначити, що в західноєвропейських країнах, де всі дитячі товари перебувають під контролем не лише державних органів, а й численних громадських організацій, такої проблеми немає. У нас, на жаль, ця функція лягла виключно на плечі батьків. Відповідно, тільки від їхнього рішення залежить здоров’я дитини. Отож, шановні батьки, намагайтесь бути уважними при виборі іграшок. Адже здоров’я вашого улюбленого чада варте того!

Віктор Рудь,

член Національної спілки журналістів України

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий