Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
19 апреля 2024
6,8 °C
небольшой дождь

статьи

ВІД ІНФЕКЦІЙНОЇ ХВОРОБИ ДО ПСИХІЧНИХ РОЗЛАДІВ
13 сентября 2012, 00:00
ВІД ІНФЕКЦІЙНОЇ ХВОРОБИ ДО ПСИХІЧНИХ РОЗЛАДІВ

Чи багато із нас хоча б здогадується, що психічні розлади часто-густо є наслідком тієї або іншої хвороби? Проте це є доведеним фактом, то ж і розглянемо певні симптоми в окремих випадках хвороб.

Грип. Психічні розлади виникають на пікові інфекції в період лихоманки - адинамія, розлади сну, прояви дереалізації (нереальності оточення), острахи з неприємними відчуттями в ділянці серця. Гострий психотичний стан проявляється дезорієнтуванням на місцевості при яскравих зорових галюцинаціях із тривожно-тужливим збудженням і з маячнею самозвинувачення, гріховності й іноді ідеями переслідування. Цей стан відрізняється, зокрема, підвищеним виснаженням і вегетативними розладами. Варто наголосити, що психози виникають зазвичай у періоди епідемій грипу.

Вірусні пневмонії. Для них найбільш характерні затьмарення свідомості з напливом мимоволі виникаючих сновидо-маревних уявлень і фантастичних переживань, а також затяжні депресії з тривогою, хибними упізнаваннями, вербальними ілюзіями та галюцинаторно-маревними явищами.

Сухоти (туберкульоз). У хворих, зазвичай, спостерігаються виражена дратівлива слабкість, слізливість, безпорадність. Важкохворим на туберкульоз легенів властиві підвищений настрій з відтінком ейфорії, безтурботність, але іноді навпаки – підозріливість і фіксація на проявах хвороби. Психози нечасті – є думка, що вони в цьому випадку пов’язані не з власне хворобою, а зі застосуванням протисухотних засобів.

Бруцельоз. На початкових стадіях спостерігається підвищена чутливість до звичайних зовнішніх подразників. Для важких форм характерні гострі психози: присмеркові розлади свідомості (зокрема, розладнується орієнтування у часі й просторі, домінуючими стають галюцинації і маячіння застрашливого змісту). Дії хворого не прогнозовані й тому особливо небезпечні.

Малярія. Психічні розлади поодинокі, але важке захворювання може супроводжувати глибокий ступінь розладу свідомості за відсутності реакції на будь-які подразники з попередніми млявістю, зниженням апетиту, головним болем. У випадках щепної малярії підвищення температури часто супроводжується сонливістю, неспокоєм і страхом.

Інфекційний гепатит. Психічні розлади вельми різноманітні: тут і депресія з подразливістю, і підвищена чутливість, і дратівливість аж до злостивості. Спостерігається також психопатоподібний стан з істеричними розладами.

Післяпологові психози. Найчастіше – це слухові галюцинації, стан тужливо-тривожного настрою. Післяпологові психози бувають симптоматичними (у зв’язку з післяпологовими септичними процесами) та ендогенними (як от шизофренія), спровоковані вагітністю і пологами.

Диференційна діагностика психічних розладів у даних випадках сполучена з чималими труднощами, бо психози відмінної ґенези мають схожу клінічну картину. Правильний діагноз спроможний поставити лікар-психіатр.

Тетяна Сидорова,

зав. Відділенням №11 Вінницької обласної

психоневрологічної лікарні ім. О. Ющенка

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий