Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
19 апреля 2024
5,9 °C
небольшой дождь

статьи

РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ХАРЧУВАННЮ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ
18 февраля 2013, 00:00
РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ХАРЧУВАННЮ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ
Правильне харчування є дуже важливим компонентом повноцінного життя кожної людини. Ще більшого значення набуває планування раціону за умов певних хронічних захворювань, наприклад таких, як цукровий діабет.
Його навіть можна розглядати як самостійний метод лікування при цукровому діабеті, який відіграє не менш важливу роль, ніж цукрознижуючі припарити. Різні речовини використовуються по різному, але схожим залишається одне: кожен з’їдений нами продукт здатний, у залежності від його складових, забезпечити наш організм певною кількістю енергії і будівельних матеріалів.
Основною ж метою при лікуванні цукрового діабету є нормалізація обміну речовин, насамперед вуглеводного, що досягається балансом між дозою цукрознижуючих препаратів та речовин, які людина отримує із їжею. Тому, коли лікар призначає хворому на діабет індивідуальний план харчування, він прагне: сприяти підтримуванню у хворого рівня цукру крові, що наближається до норми; запобігати різним коливанням рівня цукру крові – гіпо та гіперглікемії; забезпечити організм необхідними поживними речовинами, вітамінами та мікроелементами; зробити все, щоб цукровий діабет сприймався людиною не як хвороба, а як певний спосіб життя.
Усі продукти харчування складаються із білків, жирів, вуглеводів, тепер зрозумілий і поділ усіх продуктів на три групи в залежності від основних харчових речовин, з яких вони переважно складаються: вміщують білки (м’ясо, риба, яйця); вміщують вуглеводи (хліб, цукор, картопля, крупи, фрукти); вміщують жир (жирні сорта м’яса, риби, молочні продукти, рослинна олія). На підвищений рівень цукру в крові впливають вуглеводи. Для зручності визначених кількості вуглеводів в раціоні харчування хворого на цукровий діабет застосовуються хлібна одиниця (ХО). Хлібна одиниця – це 10 – 12 гр. вуглеводів, які містяться в певному об’ємі різних продуктів. Орієнтуючись на ХО, можна легко заміняти продукти та складати збалансований раціон. ХО необхідно розподілити протягом дня, враховуючи те, що харчування хворого та цукровий діабет повинно бути різноманітним і багаторазовим (не менше 6 разів на день), і дрібними порціями. Надаємо деякі продукти та відповідна кількість ХО, що міститься в них:
Хліб – 1 шматок;
Печиво „крекер” – 5 штук;
Сухарі – 2 штуки;
Борошно – 1 ст. Ложка;
Крупи відварені – 2 ст. ложки (рис, ячмінна, гречка, пшоняна, перлова, вівсяна);
Макаронні вироби – 2 ст. Ложки;
Молоко свіже – 1 склянка;
Соки фруктові – ½ склянки;
Абрикоси – 4 шт.;
Апельсин, банан – ½ шт.;
Вишня – 10 шт.;
Гранат – 1 шт.;
Груша, яблуко – 1 шт.;
Картопля – 1 шт.
Не соромтесь свого захворювання! Про нього повинні знати вчителі і друзі, батьки і люди, які Вас оточують.
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий