Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
8,8 °C
небольшой дождь

статьи

Цікавинки
РАННЯ РЕДИСКА: ВІТАМІНИ ЧИ НІТРАТИ?
02 апреля 2013, 00:00
РАННЯ РЕДИСКА: ВІТАМІНИ ЧИ НІТРАТИ?

З приходом весни організм починає особливо гостро відчувати нестачу вітамінів. Все сильніше нас починає манити свіжа весняна зелень, смачні соковиті овочі. А при одному погляді на апетитну рожеву редиску аж слинка накочується... І все було б гаразд, якби не нітрати, кількість яких у ранніх овочах може просто “зашкалювати”! Так чого ж у весняній редисці більше: користі чи шкоди, вітамінів чи нітратів?
Звісно ж редис надзвичайно корисний та багатий на калій, натрій, кальцій, фосфор, магній, залізо, вітаміни групи В(В2, В1, В5), РР, С. З'ївши один пучок, ви забезпечите себе добовою нормою аскорбінової кислоти! Також в редисці є ферменти, клітковина, цукор і навіть жири, а також тіамін, рибофлавін і нікотинова кислота. Салати з редису мають помірні жовчогінні, протинабрякові властивості, збуджують апетит, сприяють кращій перистальтиці кишечника. Сік, отриманий з редису, покращує травлення і обмін речовин. Особливо корисний цей овоч для тих, хто страждає подагрою, ожирінням, цукровим діабетом. Вживання редиски покращує колір обличчя, роботу серця, зміцнює стінки судин і бадьорить. А її калорійність просто смішна — всього 14 калорій! Однак, надмірно захоплюватися редискою не варто, особливо при захворюваннях шлунка або кишечника, це може викликати загострення хвороби. Крім того, у редисці містяться, так звані, ціаногенні глікозиди. Ці речовини можуть справити негативний вплив на щитовидну залозу.
При цьому дослідами доведено, що вміст нітратів у ранніх овочах, зокрема, у редисці в 2-3 рази більшій, ніж у тих, які вирощені у звичний для них період. Такі продукти не рекомендовано до вживання, оскільки можуть викликати серйозні отруєння, особливо у дітей та літніх людей. Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, а ось зменшити їх кількість можна. Ранній редис треба чистити, адже найбільше нітратів накопичується в шкірці. Взагалі ж, будь-які ранні овочі слід ретельно вимити перед вживанням та замочити в прохолодній воді кілька разів з невеликим інтервалом хвилин на 30-50. Оскільки нітрати добре розчиняються у воді, то такими «водними процедурами» можна до 25% знизити їх концентрацію без втрати корисних речовин. Непогано допомагає і термічна обробка, тушковані або варені овочі є набагато безпечнішими порівняно із свіжими.
Купуючи редиску, вибирайте коренеплоди з рівною гладенькою шкіркою. Чорні цятки на поверхні свідчать, що овоч почав підгнивати. А якщо редиска здається вам м'якою на дотик, це означає, що вам попався волокнистий несмачний екземпляр. Краще не купувати овочі на стихійних ринках або «з рук». Куплену редиску зберігайте в холодильнику знизу разом з бадиллям - 2-3 дні, без нього - близько 1 тижня.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий