Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
19 апреля 2024
5,5 °C
небольшой дождь

статьи

Здоров'я та краса
РАХУЄМО КАЛОРІЇ В ПРИГОТОВАНІЙ СТРАВІ
29 декабря 2011, 00:00
РАХУЄМО КАЛОРІЇ В ПРИГОТОВАНІЙ СТРАВІ

Якщо ви прагнете мати струнку фігуру та стежите за собою, то вам буде цікаво, як можна точно визначити кількість калорій у своєму раціоні. А яким чином можна порахувати кількість калорій у певній страві? Для цього, насамперед, потрібно дізнатися кількість білків, жирів і вуглеводів, що містяться в кожних 100 грамах продукту. Зазвичай, ці дані виробник завжди вказуэ на упаковці продуктів. Потім підрахуйте загальну кількість цих компонентів харчування, що були витрачені на приготування вашї страви. Наприклад, ви взяли для приготування гречаної каші 200 грамів гречаної крупи. У кожних 100 грамах цього продукту міститься 12 грамів білків, 3 грами жирів і 68 грамів вуглеводів. Відповідно, 200 грамів гречаної крупи містить 24 грама білка, 6 грамів жиру і 136 грамів вуглеводів. Потім слід порахувати загальну калорійність приготованої страви на основі енергетичної цінності кожного з перелічених компонентів, враховуючи, що один грам білків або вуглеводів при розщепленні в організмі дає приблизно однакову кількість енергії - близько 4 кілокалорій, а один грам жиру - 9 кілокалорій. Для нашого прикладу загальна калорійність страви буде такою: 24 грами білка × 4 кілокалорії + 6 грамів жиру × 9 кілокалорій + 136 грамів вуглеводів × 4 кілокалорії = 422 кілокалорії.

Як бачимо, порахувати калорії в приготованій страві – не таке вже складне завдання. Однак при підрахунку калорійності страв можуть виникнути деякі питання, що потребують уточнення. Ви не завжди зможете дізнатися докладну інформацію про вміст всіх основних компонентів харчування (білків, жирів і вуглеводів) у придбаних продуктах. Наприклад, купуючи батон або буханець чорного хліба (якщо вони продаються без спеціальної упаковки), ви не отримаєте необхідних для вас відомостей про ці товари, і за допомогою до продавця звертатися також, швидше за все, марно. Та й дзвонити кожен раз в лабораторію хлібозаводу з уточненнями щодо вмісту білків або вуглеводів в батоні теж навряд чи захочете ... В такому випадку скористайтеся таблицями калорійності продуктів, які є в багатьох книгах про кулінарію або здорове і раціональне харчування. У цьому випадку доведеться брати значення для основних компонентів харчування, орієнтуючись на табличні дані. Але особливо не переймайтеся з приводу точності розрахунків - хоча розбіжності між дійсними і табличними показниками вмісту поживних речовин неминучі, але все ж похибка буде не настільки вагомою, щоб істотно змінити дані про калорійність страви.

Крім цього, когось може ввести в оману інформація про наявність у продуктах харчування мікроелементів і вітамінів та те, чому вміст цих речовин не враховується у підрахунок калорійність страви. Справа в тому, що мікроелементи і вітаміни використовуються в організмі не для розщеплення з метою вивільнення енергії, а для включення в більш складні молекули (наприклад, ферменти) та забезпечення їхньої біохімічної активності, а також для регуляції або активної участі в тих чи інших процесах (в тому числі й травних). Тому відомості про мікроелементи та вітаміни, зазначені на упаковці продуктів харчування - це цінна інформація, яка свідчить про додаткову користь цього товару, але не має практично жодного відношення до процесу підрахунку калорій в приготованих стравах.

Однак, як би ретельно ви не намагалися порахувати калорії в приготованих вами стравах, слід пам'ятати про те, що володіння інформацією щодо калорійності продуктів харчування – це тільки передумова для збалансованого здорового харчування. Головне, що ви повинні зробити – грамотно розпорядитися цією інформацією при плануванні свого раціону. Адже самі по собі математичні розрахунки кількості калорій не зможуть змусити вас відмовитися від прийняття на вечерю улюбленого шматочка смаженої курочки під соусом або смачного солодкого шоколадного десерту ...

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий