Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
20 апреля 2024
12,2 °C
облачно с прояснениями

статьи

ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ШЛЮБУ
08 декабря 2011, 00:00
ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ШЛЮБУ

 

У різні часи та в різних державах ставлення до шлюбу було неоднорідним, але головним було те що держава завжди заохочувала створення сімї. Головною причиною цього була більша відповідальність та виваженість саме у сімейної людини, а сімя, по суті, була і є зменшеною мініатюрою держави і головною її складовою. А чим зараз є інститут сімейних відносин для сучасних українців?! І як взяти шлюб?

Згідно з чинним законодавством, шлюбом є союз жінки та чоловіка, зареєстрований у ДРАЦС. Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення прав та обовязків подружжя. Шлюбний вік для жінки настає у 17-ть, а для чоловіка - у 18-ть років, але в окремих випадках, за рішенням суду, цей вік може бути скорочено до 14-ти років. До речі, ні в якому разі не можуть взяти шлюб родичі прямої лінії споріднення та двоюрідні брати і сестри. Заяву про реєстрацію мають подавати наречена та наречений прямо або через представника. Після цього,до одруження, наречені зобовязані повідомити один одного про стан свого здоровя. Приховування ж тяжкої хвороби або такої, що є небезпечною для іншого з подружжя чи їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним. Також існує відповідальність і за безпідставну відмову від шлюбу. Тоді особа, яка розірвала заручини, зобовязана відшкодувати другій стороні матеріальні збитки, повязані з приготуванням до весілля. Крім того, потрібно буде повернути подарунки, повязані з весіллям, бо договір дарування за таких обставин визнається недійсним і за необхідності може бути розірваним у суді.

Реєстрація одруження проходить після одного місяця від дня подання заяви, і лише за наявності поважних причин керівник ДРАЦС може дозволити дострокову реєстрацію. Коли ж у визначений день наречені не зявляються, то заява через три місяці втрачає свою силу. Під час розпису присутність наречених є обовязковою, одруження через представника не допускається. При одруженні подружжю надається право вибору прізвища, воно може бути спільним або залишитись дошлюбним, чи зєднатись у подвійне.

Але, щоб там не було, памятайте: лише взаємоповага, взаєморозуміння, терпіння та любов допоможуть вам у подальшому вже сімейному житті. Та не забувайте, що серця єднаються на небесах, але реєструвати шлюб потрібно на землі.

 

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий