Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
18 апреля 2024
5,7 °C
дождь

статьи

ПРО ДОГОВОР НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА
12 марта 2012, 00:00
ПРО ДОГОВОР НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА

Договір найму житла слугує задоволенню одній із основних матеріальних умов життя людини — забезпеченню її житлом. Особливість договору житлового найму полягає в тому, що він є одним із видів цивільно-правових договорів, спрямованих на тимчасову передачу майна (а саме, житла) в користування, і, водночас, є основним договором житлового права щодо забезпечення житлом певних категорій громадян.

При посвідченні договору найму (оренди) житла для проживання (квартири, її частини, житлового будинку, його частини) належного фізичним та юридичним особам на праві власності, нотаріус вимагає витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно і, для огляду, правовстановлювальний документ про належність наймодавцю житла, що здається в найм (оренду).

Предметом договору найму житла можуть бути помешкання, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або його частина. Не можуть бути самостійним предметом договору найму житлового приміщення, не придатні для проживання (підвали та ін.), а також підсобні приміщення (кухня, коридор, комора тощо), які здаються в найм тільки разом з житловим приміщенням. У тексті договору обов'язково зазначаються особи, які проживатимуть разом із наймачем.

Якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб, прізвища, ім'я, по батькові яких повинні бути зазначені в тексті договору. Строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму житла.

Житло для проживання здається в найм (піднайм) на визначений строк (у тому числі на період збереження цього приміщення за тимчасово відсутнім наймачем). При посвідченні договору найму (оренди) без зазначення строку його дії нотаріус роз'яснює сторонам, що такий договір вважається укладеним на п'ять років (стаття 821 Цивільного кодексу України).

При посвідченні згаданих договорів нотаріус роз'яснює сторонам необхідність їх реєстрації у відповідних органах технічної інвентаризації, про що робиться відмітка в тексті посвідчувального напису. У разі якщо наймодавцем у договорі є фізична особа, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про посвідчення такого договору податковому органу за основним місцем проживання платника податку - орендодавця за формою та в спосіб, установленими Кабінетом Міністрів України.

З повагою,

О.Б. Білоус , приватний нотаріус

м. Вінниця, вул. Грушевського, 6/2; тел. 67-71-88

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий