Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,6 °C
небольшой дождь

статьи

ПРО БАТЬКІВСЬКІ ПРАВА І ЗАХИСТ ДИТИНИ
11 января 2012, 00:00
ПРО БАТЬКІВСЬКІ ПРАВА І ЗАХИСТ ДИТИНИ

Життя людини є бурхливим та непередбачуваним. Люди одружуються, кохають одне одного, але через певний час вони можуть зрозуміти, що подальше спільне життя є неможливим. Тоді найкращим виходом стає розлучення. І якщо за період подружнього життя в їхній сім’ї не було дітей, то процес розлучення буде не таким болісним. Але коли в сім’ї діти, свідки безперервних сварок, - це трагедія. Тому для уникнення суперечок між матір’ю та батьком про їхню любов до дитини та щоб не травмувати дитячу психіку, краще вирішувати ці проблеми згідно із законом.

Так, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли годи про те, з ким буде проживати дитина, то спір вирішує орган опіки та піклування або суд. Вони не можуть надати право на проживання дитини з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртним або наркотиками чи веде аморальний спосіб життя. Зате батьки мають перевагу над іншими особами щодо перебування із ними дитини, і лише суд може відмовити їм в цьому, але лише тоді, коли це буде суперечити інтересам дитини. До речі, мати та батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо: вони не забрали дитину із пологового будинку; ухиляються від виховання або жорстоко поводяться із нею; є хронічними алкоголіками чи наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації; раніше були засуджені за умисний злочин проти дитини. Також особа, позбавлена батьківських прав, втрачає і немайнові права щодо дитини, права на пільги та державну допомогу, не може бути опікуном чи усиновлювачем та не може в майбутньому отримати майнові права, повязані із батьківством (діти не будуть зобовязані їх утримувати).

Щодо права на звернення до суду про позбавлення батьківських прав, то це можуть зробити: один із батьків, опікун, орган опіки чи сама дитина, яка досягла 14-ти років. І ще, на мою думку, найголовніший у цьому переліку - навчальний або інший дитячий заклад, бо саме там дитина проводить більшу свого часу. До речі, дитина, яка була передана родичам чи органам опіки, зберігає за собою право на проживання у житловому приміщенні, де вона проживала, і може у будь-який час повернутись до нього.

Сподіваюсь, що у цій статті ви знайшли для себе відповіді на ті болючі питання, які, можливо, хвилювали вас. Але все ж таки краще попередити проблему, ніж потім вирішувати її. Тому вчіться не конфліктувати, бути уважними один до одного та вмійте вислуховувати і поважати думку своєї другої половинки. І тоді вам не потрібно буде думати про проблеми, повязані із розлученням.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий