Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
20 апреля 2024
11,8 °C
небольшой дождь

статьи

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПОГЛЯД ФАХІВЦІВ ВІДДІЛЕННЯ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ
15 октября 2012, 00:00
ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПОГЛЯД ФАХІВЦІВ ВІДДІЛЕННЯ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ

Тепла пора року - улюблений час для багаточисленної армії любителів “тихого полювання” — грибників. Нерідкорадощі вживання в їжу грибних трофеїв затьмарюються небажаною зустріччю з лікарями. Щорічно у великій кількості друкуються листівки та плакати, що попереджують про небезпеку отруєння грибами, але наслідки отруєнь нерідко носять трагічний характер. За кожним із них стоять долі цілих сімей молодих працездатних людей, осіб похилого віку та найтрагічніше - дітей. Як приклад, наведемо збирання їстівних грибів до котрих потрапила бліда поганка і це призвело до загибелі молодого чоловіка. Його дружину після великих зусиль медиків, співробітників відділення реанімації вдалось врятувати.

Основними причинами отруєння є збирання та вживання в їжу незнайомих грибів. Також не збирайте їх близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон, уникайте вживання старих або зіпсованих їстівних грибів. Небезпечно вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

При отруєнні виникають нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, проноси. При ненаданні вчасної медичної допомоги виникає зниження артеріального тиску, розвиваються симптоми нирково-печінкової та, серцево-судинної недостатності, судоми.

Перша допомога при отруєнні грибами.

Негайно викличте "Швидку медичну допомогу". Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

вживати будьякі ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте:

отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від вчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров'я, а інколи й життя своєї родини та своє власне.

Володимир Едуардович Чеботарьов,

завідуючий відділенням інтенсивної терапії

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий