Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,6 °C
дождь

статьи

Все для дому та саду
НА ЩО СЛІД ЗВЕРТАТИ УВАГУ ОБИРАЮЧИ ОРТОПЕДИЧНИЙ МАТРАЦ?
21 марта 2013, 00:00
НА ЩО СЛІД ЗВЕРТАТИ УВАГУ ОБИРАЮЧИ ОРТОПЕДИЧНИЙ МАТРАЦ?

Ортопедичний матрац на сьогодні вже не розкіш, а предмет, який забезпечує не тільки комфорт Вашому ліжку, але й створює неабиякі зручності вашому хребту й тілу вцілому. Правильно підібраний матрац може зняти больовий синдром, викликаний незручним положенням спини. Ви будете краще висипатися, менше крутитися увісні. А значить, будете краще почувати себе вдень. Основним завданням ортопедичного матраца є повторення всіх контурів і форми тіла, підтримуючи при цьому хребет у природному положенні, і розслаблення м'язів спини. При цьому слід пам'ятати, що один і той же матрац не зможе виконувати ортопедичні функції для двох людей з різною комплекцією. Якщо матрац занадто жорсткий відносно маси тіла, то сплячий буде лежати на ньому, як на дерев'яній плиті. Якщо занадто м'який - «провалиться». Тому при купівлі матраца необхідно співставляти його властивості зі своїми фізичними даними.
Матраци бувають пружинні і безпружинні. І не можна сказати, що пружинні краще безпружинних, або навпаки. Це два напрямки, що існують разом, обидва мають свої переваги і недоліки. Вибір типу матраца дуже індивідуальний і суб'єктивний. Ще вони бувають водними (наповненими водою), і повітряними (надувними). Експлуатація водних матраців досить проблемна, і в нашій країні вони популярністю не користуються. Надувні ж підходять лише як тимчасове спальне місце для гостей. Популярне твердження про те, що чим жорсткіший матрац, тим корисніший він для хребта є хибним. Найголовніше в матраці - це те, щоб Вам було зручно. Не "нібито зручно", а дійсно "зручно". Обираючи ортопедичний матрац, слід звернути увагу на наступне.
- Дізнайтеся, на яку максимальну вагу (на одну людину) розрахований пружинний блок.
- Людям середньої комплекції підійде більшість моделей на незалежних пружинах, зокрема, моделі, у яких використовуються прошарки з латексу і комбінації койра-латекс.
- Огрядним людям слід обирати більш жорсткі матраци: пружинні з посиленими пружинами, безпружинні з щільних матеріалів.
- Худим людям краще вибирати м'які моделі без використання койри.
- Матраци, оснащені системою незалежних пружинних блоків добре підійдуть подружнім парам, якщо різниця у вазі між партнерами становить більше 30 кг. Найбільшою ж свободою вибору володіють ті люди, чия маса тіла знаходиться в діапазоні від 60 до 100 кг: їм підійде практично будь-який ортопедичний матрац.
- Дітям і підліткам зазвичай рекомендують безпружинні матраци. Немовлятам важливо щоб матрац добре провітрювався. Як правило, в такому віці, коли активно відбувається формування постави, щоб уникнути різних викривлень хребта, лікарі рекомендують більш жорсткі дитячі кокосові матраци монолітного типу товщиною 3-7 см. Для дітей старшого віку важливо щоб матрац був досить "живучим", витримував стрибки на ньому, тощо.
- При болях у попереку жорсткий матрац протипоказаний, потрібно вибирати з м'яких, добре підтримуючих поперек моделей. Людям з проблемами у верхніх відділах хребта, навпаки, варто придивитися до жорстких матраців. Пам'ятайте, що за наявності будь-яких захворювань опорно-рухового апарату, перед купівлею ортопедичного матраца Вам необхідно отримати консультацію лікаря.
- Тим, хто вважає за краще спати на животі, рекомендується використовувати більш жорсткий матрац, ніж тим, хто проводить ніч лежачи на спині або боці.
З питання підбору матраца краще всього звернутися в спеціалізований магазин, саме там вам допоможуть підібрати оптимальний варіант. Не слід економити на матраці. Він, як і будь-яка річ — не вічний, а тому навіть найдорожчий матрац рекомендується замінити на новий через 8-12 років. Для матраців економ-класу термін експлуатації ще коротший: 3-5 років. І пам’ятайте, що підібрати ортопедичний матрац легше і економніше, ніж потім лікувати хворий хребет. Здоровий сон на ортопедичному матраці — це запорука гарного самопочуття, працездатності та чудового настрою, заряд енергії і відновлення Ваших сил на цілий день.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий