Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
28 марта 2024
15,1 °C
небольшой дождь

статьи

КОЛИ ФОРМУЄТЬСЯ ХАРАКТЕР?
14 марта 2013, 00:00
КОЛИ ФОРМУЄТЬСЯ ХАРАКТЕР?
Характер — динамічна, упорядкована сукупність стійких, індивідуально-психологічних особливостей, котрі формуються у процесі життєдіяльності людини і виявляються в її діяльності та суспільній поведінці: у ставленні до колективу, до інших людей, до праці, навколишньої дійсності та самої себе. На мою думку, до цього визначення потрібно додати, що значний вплив мають і генетично закладені особливості, що в певній мірі визначатимуть вподобання дитини.
Базові якості характеру беруть свою основу в ранньому дитинстві і можна з впевненістю стверджувати, що у 5 – 6 років дитина вже має свій власний характер. В цей період основну роль у формуванні особистісних якостей грають батьки. Якщо дорослі відверто цікавляться бажаннями дитини, пояснюють свої вчинки, залучають її до вирішення поточних питань, займаються її фізичним та духовним вихованням – формують основу для цілісної особистості. Я ні в якому разі не агітую до фанатичного навчання. Любі батьки, шкодуйте своїх дітей, не забирайте у них безтурботного дитинства, не перевантажуйте знаннями, які вони можуть отримати в школі.
Під час навчання в молодших класах пріоритетною є думка батьків та вчителів, в середніх класах - більшу вагу має думка однолітків. Саме під час навчання в середніх класах, слід звернути особливу увагу на те – з ким товаришує ваша дитина, як проводить свій вільний час, чим захоплюється.  Бажано розділити з дитиною якесь її захоплення (збирання пазлів, прослуховування музичних треків, перегляд фільмів). Спробуйте продемонструвати якесь із своїх дитячих хобі, ваша мета – показати дитині, що вона особистість, яка має вагу в суспільстві, право «голосу» в сім’ї. Діти, які відверто спілкуються з батьками, виростають впевненими та комунікабельними людьми. Вони швидше адаптуються до навколишніх змін, легше реагують на стреси, невдачі. У старших класах до чинників впливу приєднуються засоби масової інформації. Інтернет – «всесвітня павутина» затягує непідготовлених дітей. На мою думку, принцип «не знає смаку Кока-Коли, ніколи не захопиться» - хибний. У період сучасних технологій, просто необхідно познайомити дитину з тим, що вона може пізнати і без вас. Під пильним наглядом дозвольте дитині розвиватись, попередньо встановивши необхідне забезпечення на вашому ПК (існує пакет програм, щоб дитина не потрапила на «дорослі» сайти). Особливу увагу хочу звернути на соціальні мережі – чим пізніше у вашої дитини з’явиться  акаунт, тим більша можливість того, що дитина навчиться диференціювати «поганих» друзів від хороших.
Наші діти – це наше майбутнє. Не забувайте, що те тепло, турбота, спілкування, переживання, що ми відчували в дитинстві, відбиваються у наших почуттях й спогадах, світоглядах. Наша ціль – не втратити його, а передати своїм дітям. Виховання особистостей з цілісним потужним характером, це кропітка праця, з якої написано безліч книг. Я лише частково намагалась зачепити цю інформацію. Моя ціль натякнути – НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ ДО ДІТЕЙ!
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий