Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
15,1 °C
небольшой дождь

статьи

Флюгер – окраса та оберіг вашого будинку
07 октября 2011, 00:00
Флюгер – окраса та оберіг вашого будинку
Флюгер — прилад для визначення напрямку і швидкості вітру, інколи використовується ще як громовідвід.
Флюгер — давній винахід людства. Ще в середньовічній Європі особливою популярністю користувалися флюгери у портових містах. Основне призначення їх було - вказувати напрямок вітру. Найчастіше флюгери можна було побачити на куполах церков і соборів. Поступово їх почали встановлювати на фортечних вежах і житлових будинках. Найпоширеніша і широко відома форма флюгера - півень. Існують різні історії, легенди й казки, пов'язані з флюгером, - це говорить про те, що флюгер поступово стає не просто показником напряму вітру, а ще й таким собі талісманом або оберегом будинку. З часом ковалі стали виготовляти справжні шедеври, робили флюгери все вишуканіше і витонченіше. Так з’явилася ще одна функція флюгера - прикраса будинку, показник його індивідуальності і смаку господаря. В останні десятиліття цей елемент дизайну даху був незаслужено забутий, і тільки зовсім нещодавно став користуватися популярністю у власників заміських будинків і дачних ділянок.
Асортимент флюгерів налічує більше 50 моделей, найхимерніших і незвичайних форм: тварини, кораблі, знаки зодіаку, казкові персонажі та інші.
Зазвичай розмір сучасного флюгера для будинку залежить від фігури і приблизно складає 90-110х70 см.
Флюгер складається з таких деталей, як флюгер із шарніром, шток, “роза вітрів” та з один із трьох видів кріплень.
Сучасні флюгери найчастіше виготовляють з високовуглецевої сталі - завтовшки 3 мм і покриваються високоякісними фарбами та лаками, які стійкі до атмосферних умов, основними кольорами яких є старе золото чи стара мідь.
Процес виготовлення флюгера проходить наступні стадії:
  • - лазерна різка фігури;
  • - піскоструйка;
  • - фосфатування;
  • - сушка;
  • - фарбування електростатичною двокомпонентною порошковою фарбою;
  • - фарбування захисним атмосферостійким порошковим лаком;
  • - сушка при температурі 800 С0.
Блискавка і досі залишається одним із грізних природних явищ, що непідвладні людині. Та, на відміну від праотців, окрім, як вчасно приносити молитви Перуну, ми можемо заздалегідь захистити свою сім’ю, житло та побутову техніку. Для цього необхідно обладнати свій дім блискавкозахистом.
Найпростіший блискавкозахист складається: блискавко-приймач, струмовідвід (опуски) та заземлювачів.
На сьогоднішній день облаштування блискавкозахисту в Україні монтується згідно ДСТУ Б В. 2.5-38:2008.
Згідно з п. 6. 3. 3. для цивільних об’єктів, як природні блископриймачі можуть розглядатися такі конструктивні елементи будівель і споруд: металеві елементи типу водостічних труб, металеві прикраси даху, огорожі тощо.
Отже, флюгер, який є прикрасою даху, може розглядатися як блискавкоприймач.
Схема облаштування блискавкозахисту наступна:
1 – блискавкоприймач;
2 – з’єднувач блискавкоприймача та металевого даху (4) та опуску (3);
3 — опуск по даху (якщо будівля накрита металочерепицею, то згідно з данним ДСТУ, може служити як блискавкоприймач та струмовідвід);
4 - дах;
5 - вертикальний опуск ( згідно з ДСТУ в негорючих стінах опуск може бути невидимим);
6 - з’єднувач заземлювачів;
7 - заземлювачі (два або три стержні довжиною не менше двох метрів, з’єднані між собою електрозварювальним швом та з’єднувачами).
Отже, флюгер настільки універсальний, що може свідчити про рід діяльності, захоплення господарів, символізувати прізвище родини і стати справжнім оберегом та візитною карткою як будинку, так і вашої родини.
 
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий