Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
28 марта 2024
15,1 °C
небольшой дождь

статьи

ЕМОЦІЇ
21 мая 2014, 00:00
ЕМОЦІЇ

Діяльність людини, її поведінка завжди викликають позитивне або негативне ставлення до неї. Ставлення до дійсності відображується у мозку й переживається як задоволення або незадоволення, радість, сум, гнів, сором. Такі переживання називають емоціями, почуттями.

Емоція - це загальна активна форма переживання організму своєї життєдіяльності. Розрізняють прості та складні емоції. Відчуття задоволення від їжі, бадьорості, втоми, болю — це прості емоції. Вони властиві як людям, так і тваринам. Прості емоції в людському житті перетворилися на складні емоції та почуття. Характерною ознакою складних емоцій є те, що вони виникають у результаті усвідомлення об'єкта, що викликав їх, розуміння їхнього життєвого значення.

Почуття — це специфічні людські, узагальнені переживання ставлення до потреб інших, задоволення або незадоволення яких викликає позитивні або негативні емоції: радість, любов, гордість або сум, гнів, сором тощо.

Залежно від індивідуальних особливостей особистості, її стану і ставлення до ситуації та об'єктів, що викликають переживання, емоції і почуття виявляються більш або менш інтенсивно, бувають довготривалими або короткочасними. Емоції і почуття являють собою складну реакцію організму, в якій беруть участь майже всі відділи нервової системи. Природа емоцій і почуттів, як і всіх інших психічних процесів, є рефлекторною. Кожна емоція спричиняє різні внутрішні переживання та зовнішній вплив.

К. Ізард виділив такі базові емоції як: інтерес – позитивне переживання, відіграє важливу мотиваційну роль у формуванні та розвитку навичок, умінь, інтелекту і творчих прагнень, забезпечує працездатність людини; радість - активне внутрішнє задоволення, переживання впевненості у собі власної значущості, успіху своєї діяльності; подив (здивування) - пов’язаний зі сприйняттям чогось раптового, несподіваного, неочікуваного; смуток-зневіра - безнадія, ізоляція. Ця емоція гальмує розмову і фізичну активність; гнів - обурення, невдоволення чимось, один із компонентів агресивної мотивації; відраза - украй неприємне відчуття, викликане чимось бридким, огидним, потворним; презирство - переживання глибокої зневаги до когось(чогось) морально низького.

Характерна особливість емоцій і почуттів полягає в тому, що вони цілковито захоплюють особистість. Здійснюючи майже блискавичну інтеграцію, тобто об'єднання в ціле всіх функцій організму.

Охоплюючи всі різновиди переживань людини, — від глибокотравмуючих страждань до високих форм радості та соціального відчуття життя, емоції діють як позитивний чинник у життєдіяльності, підносячи активність організму, так і негативний, пригнічуючи всі його функції. Та лише спонтанний вияв емоцій дає відчуття природності, цілісності і пластичності.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий