Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
16 апреля 2024
20,0 °C
небольшой дождь

статьи

БЕРЕЖІТЬ ЗІР
21 июля 2014, 00:00
БЕРЕЖІТЬ ЗІР

Досить часто у літньому віці відмічається погіршення зору. Звичайно, це ускладнює виконання повсякденних справ та викликає відчуття дискомфорту. Доводиться пристосовуватися, розуміючи, що це вік. Але як можна обійтися без читання чи перегляду улюблених телевізійних передач? Багато людей у похилому віці вперше стикаються з проблемою погіршення зору. Однією з причин погіршення зору є глаукома.

Глаукома – це хронічне прогресуюче захворювання очей. Вона проявляється підвищенням внутрішньо очного тиску та приводить, зрештою, до незворотної втрати зору. На жаль, у більшості випадків захворювання починається та протікає безсимптомно. Пацієнта нічого не турбує. Хвороба розвивається поступово, непомітно для хворого, тільки інколи відмічається поява «веселкових кіл» перед очима при яскравому світлі, які зберігаються навіть після протирання очей, затуманення зору, порушення контурів оточуючих предметів, відчуття тяжкості навколо очей, головний біль зранку або після напруженої праці. Через деякий час пацієнт відмічає виникнення дефектів поля зору. При появі таких порушень деякі предмети начебто зникають із видимості. З часом дефекти збільшуються та наприкінці захворювання це може призвести до повної сліпоти. Інколи турбує нестерпний головний біль, напад різкого болю в оці, який може віддавати в ділянку вуха, щелепи або серця. Якщо протягом двох діб напад не буде ліквідовано може початись різке зниження зору та навіть повна сліпота.

Точно невідомо чому у людини виникає глаукома. В той же час встановлено ряд факторів, що підвищують вірогідність захворювання. Їх називають факторами ризику. Одним із головних факторів є вік. Частіше глаукома розвивається у людей старших за 40 років, та чим більший вік людини, тим вищий ризик захворювання. Ще один фактор ризику – це наявність глаукоми у близьких родичів. Крім того вважається, що розвитку захворювання сприяють супутні хвороби судинної системи (підвищений чи знижений тиск, вегето-судинна дистонія, мігрень, цукровий діабет). Про підвищений внутрішньо очний тиск можуть свідчити такі ознаки: затуманений зір, поява «сітки» перед очима, поява веселкових кіл при погляді на яскраве світло, відчуття дискомфорту, тяжкості, напруження в очах, незначна різь в оці, відчуття вологості в очах, погіршення зору в сутінках, незначний біль навколо очей. Огляд офтальмолога та вимірювання внутрішньо очного тиску не менше 1 разу на рік дасть змогу своєчасно виявити та лікувати глаукому. Самолікування при глаукомі неприпустиме. Ніякі немедикаментозні методи лікування, дієти, харчові добавки та вправи не замінять медикаментозного чи хірургічного лікування.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий