Справочник

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Реклама

Опубликовано: 2015-11-24
Файла для загрузки:
Журек польський (зупа на заквасці)

Інгредієнти:

Для закваски на журек:
0,5 л кип'яченої охолодженої води
10 ст.л. житньої муки
3-4 зубці часнику
3 шт. лаврового листя
3-4 шт. духмяного перцю
1 окрайчик житнього хліба
Для зупи:
1,5 - 2 л бульйону овочевого або м'ясного
0,5 л закваски для журека
500 г білої ковбаси (куряча копчена)
150 г шпондера
2 шт. середнього розміру цибулі
1 ст.л. вершкового масла
3-4 зубці часнику
150 мл густої сметани
1 ст.л. сушеного майорану
сіль, перець до смаку
6 шт. варених на твердо яєць (з розрахунку 1 яйце на порцію)
Для овочевого бульйону:
1,5 - 2 л води
1 шт. цибулі
2-3 шт. моркви
2-3 шт. петрушки
3-4 шт. картоплі
1 невеликий кусник кореня селери або 2-3 шт. стебел селери з листям
4-5 шт. духм'яного перцю
2-3 шт. лаврового листя
сіль, перець до смаку

Спочатку потрібно приготувати закваску для журека.
Для цього в скляній банці змішати всі інгрідієнти для закваски. Часник можна не чистити від луски, але розчавити його ножем, а можна почистити і тоді розрізати кожен зубець на 2 частини. Банку зверху закрити кухонним рушничком і поставити на кухні в найтепліше місце на 3-5 днів. Щодня закваску потрібно перемішати. Коли з'явиться приємний кислий запах (в мене для цього потрібно було 4 дні) - закваска готова. Тепер через дрібненьке сито її потрібно процідити в інший чистий посуд. Все що залишилось в ситі - не потрібне. Можна готувати журек відразу, а можна якийсь час зберігати в холодильнику (я зберігала в тиждень).
Журек польський (зупа на заквасці)

Зварити бульйон. В мене овочевий.
Журек польський (зупа на заквасці)

Поки вариться бульйон, порізати дрібно цибулю і смажити до прозорості на пательні з додаванням вершкового масла. Коли цибуля майже готова, додати порізаний смужками шпондер, ще трошки посмажити.
З готового бульйону вибрати всі овочі і зелень селери, залишити тільки горошки духм'яного перцю і лаврове листя. Додати зісмажену цибулю зі шпондером (трішки - 1-2 ложки, залишити), порізану кружальцями ковбасу, довести до кипіння.
Журек польський (зупа на заквасці)

Закваску добре збовтати і влити в зупу. Добре розмішати, довести до кипіння і кип'ятити 3-5 хв., якщо потрібно - досолити і додати до смаку перцю та вичавлений через часникодавку часник, всипати майоран. В горнятку розмішати сметану з кількома ложками журека і теж влити до зупи. Довести до кипіння, закрити покришкою і відставити, щоб журек хвилин 15-20 настоявся.
Розлити по тарілках з додаванням вареного, розрізаного на 4 часточки яйця і смакувати. Можна просто з хлібом, а можна з попередньо відвареною картоплею, порізаною брусочками і политою засмажкою, що залишали (цибуля зі шпондером). Смачно дуже-дуже!
P.s. Коли журек готують в часі Великодніх свят, то до нього додають також чайну ложечку (1-2) тертого хрону. Також до журека ковбасу можна зробити самому, але я за "пришвидженим" методом додавала готову, так теж можна. Дуже смачна, з легкою кислинкою, зупа.

Джерело: від коліжанки дитинства Іринки, яка вже більше 10 років проживає в Польщі.


Реклама

Реклама

В супермаркете супружеская пара подкатывает с двумя набитыми тележками к кассе.
Жена:...

Реклама

Реклама

Счетчики