Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

ЯКІ БУВАЮТЬ ЕКЗОТИЧНІ ФРУКТИ
05 березня 2014, 00:00
ЯКІ БУВАЮТЬ ЕКЗОТИЧНІ ФРУКТИ

Подорожуючи різними країнами часто хочеться скуштувати невиданих “заморських” плодів, однак слід бути з ними обережними, адже чимало екзотичних фруктів чудово виглядають лише на картинках. Насправді ж слід бути уважним, адже одні можуть бути несмачні, другі — химерно виглядають чи погано пахнуть, а інші - взагалі отруйні! Тому варто добре поміркувати перед тим як спробувати диковинні плоди.

Дуріан часто називають королем тайських фруктів. Росте він в лісах Південно-Східної Азії. Він має специфічний смак та різкий запах. Запах дуріана настільки неприємний, що з ним часто не пускають в готелі, магазини, ліфти, таксі та інші громадські місця. Навіть існує спеціальний знак - дуріан, перекреслений червоною лінією. Це означає, що вхід з ним заборонений. Адже навіть після того, як плід з'їдять, в кімнаті залишається такий «аромат», що його довгий час не вдається вивітрити ніякими косметичними засобами. З цієї ж причини дуріан не підлягає тривалому зберіганню і транспортуванню. Людям, які пробують дуріан вперше, потрібно робити це на свіжому повітрі і не варто їсти його занадто багато.

Джекфрут, або індійське хлібне дерево. Зростає у Індії, Бангладеші, на Філіппінах, Кенії, Бразилії, Таїланді. Корисний і смачний плід. Смак солодкий і насичений, може нагадувати банан, диню, ананас або лимон (залежно від сорту). Єдина проблема - шкірка і насіння зрілого плода мають сильний сморід, що нагадує гнилу цибулю, при цьому мякоть пахне приємно. Тому плід варто зберігати в герметичній упаковці.

Куруба. Інші назви: тахо, пасифлора найніжніша, бананова гранаділла. Зростає у Колумбії, Венесуелі, Болівії, Еквадорі, Перу. Мякоть їдять у сирому вигляді, віджимають з неї сік , виготовляють желе і джеми. Смак кислуватий, трохи пряний. Куруба відмінно втамовує спрагу в спекотний день.

Лонган. Росте у Китаї, Тайвані, Вєтнамі, Індонезії. Зрілі плоди «лускають» як горіхи: надкушують або надламують неїстівну шкірку, зїдають мякоть і випльовують кісточку. На смак солодкий, схожий на виноград.

Карамболь, або тропічна зірка (старфрут). Зустрічається у Шрі-Ланці, Індії, Індонезії, США, Ізраїлі, Бразилії. Стиглий плід їдять разом з шкіркою як яблука, а недозрілий, як огірок - солять і маринують. Смак кисло-солодкий, подібний до яблук, аґрусу та огірка одночасно. Цей плід протипоказаний хворим на гастрит і виразку через велику концентрацію щавлевої кислоти. Здоровим людям також не рекомендується вживати карамболь у великих кількостях - це може порушити сольовий баланс в організмі або навіть спровокувати розвиток ниркової патології.

Мангустін. Зустрічається у Таїланді, Мянмі, Колумбії, Занзібарі, Ліберії. Мякоть їдять в сирому вигляді, а з шкірки роблять желе. Смак кисло-солодкий, нагадує одночасно виноград, персик, полуницю і ананас. Мангустін вважається одним з найсмачніших плодів на планеті.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар