Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
15 листопада 2018
0,5 °C
небольшой снегопад

Статті

ЯК ЗАХИСТИТИ ПРАВА СУБ’ЄКТІВ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ?
22 квітня 2013, 00:00
Ви маєте конституційне право не зазнавати втручання у Ваше особисте життя, крім випадків, визначених Конституцією України. Законом України «Про захист персональних даних» Вам надано, зокрема, право:
- знати де, з якою метою, ким обробляються Ваші персональні дані;
- отримувати доступ до Ваших персональних даних, що обробляються в базі персональних даних;
- пред’являти вмотивовану вимогу з запереченням проти обробки Ваших персональних даних органами державної влади, органами місцевого самоврядування при здійсненні їхніх повноважень, передбачених законом;
- пред’являти вмотивовану вимогу щодо зміни або знищення Ваших персональних даних будь-яким володільцем або розпорядником, якщо вони обробляються незаконно чи є недостовірними.
При порушенні Ваших прав у сфері захисту персональних даних Ви можете звертатися до Державної служби України з питань захисту персональних даних або до суду. Державна служба України з питань захисту персональних даних забезпечує реалізацію державної політики, спрямованої на захист Ваших конституційних прав не зазнавати втручання у Ваше особисте життя у частині забезпечення законної обробки Ваших персональних даних. З цією метою Державна служба України з питань захисту персональних даних:
- розробляє типовий порядок обробки персональних даних у базах персональних даних, методичні матеріали та рекомендації з питань захисту персональних даних;
- розглядає пропозиції, запити, звернення, вимоги та скарги фізичних осіб у сфері захисту персональних даних;
- здійснює державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про захист персональних даних;
- здійснює контроль за дотриманням правил передачі персональних даних іноземним суб’єктам відносин, пов’язаних із персональними даними;
- реєструє бази персональних даних та веде Державний реєстр баз персональних даних з метою надання практичної допомоги суб’єктам персональних даних у розумінні того, в яких базах персональних даних володільці баз персональних даних обробляють (можуть обробляти) його персональні дані.
 
ЧИ МАЄ ПРАВО ФІЗИЧНА ОСОБА БЕЗОПЛАТНО ОДЕРЖУВАТИ ІНФОРМАЦІЮ З ПЕРСОНАЛЬНИМИ ДАНИМИ ПРО СЕБЕ?
Статтею 19 Закону України «Про захист персональних даних» визначено, що доступ суб’єкта персональних даних про себе здійснюється безоплатно. Доступ інших суб'єктів відносин, пов'язаних з персональними даними, до персональних даних певної фізичної особи чи групи фізичних осіб може бути платним у разі додержання умов, визначених Законом.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають право на безперешкодний і безоплатний доступ до персональних даних, відповідно до їх повноважень. Оплаті підлягає робота, пов'язана з обробкою персональних даних, а також робота з консультування та організації доступу до відповідних даних. Розмір плати за послуги з надання доступу до персональних даних органами державної влади визначається Кабінетом Міністрів України.
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар