Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

Цікавинки
ЩО ТАКЕ ТЕМПЕРАМЕНТ?
12 квітня 2013, 00:00
ЩО ТАКЕ ТЕМПЕРАМЕНТ?

Темперамент - це набір біологічних особливостей організму, виражені у діяльності людини, індивідуально-психологічні особливості особистості, в яких проявляється рухомість її нервових процесів, сила, врівноваженість. Загалом розрізняють чотири типи темпераменту.
Меланхолік – людина вразлива, схильна постійно переживати різні події. Свої переживання вона не може стримувати вольовими зусиллями, легко підпадає під вплив інших. Таку людину легко впізнати: вона рідко посміхається, невпевнена у собі, часто губиться, не доводить роботу до кінця. Рухи й мова повільні. Швидко втомлюється від людей і нового оточення. Почуття виникають повільно, але відрізняються глибиною. Ці люди вразливі, хоч зовні цього не виявляють. Також, вони, як правило, песимістично налаштовані.
Флегматик – людина повільна, має стійку мету і настрій, зовні мало проявляє емоції та почуття. Таку людину важко розсмішити чи розізлити. Вона наполеглива в роботі, в екстремальних ситуаціях залишається спокійною і врівноваженою, чим компенсує свою повільність. Терпляча, із «залізною» витримкою. Рухи повільні, спокійні. На запитання відповідає не одразу. Схильна обґрунтувати свій вчинок, а згодом діяти. Ухиляється від суперечок. Має стійкий настрій.
Сангвінік – оптимістична рухома людина з частими змінами настрою, вражень, з швидкою реакцією на усі події, що відбуваються навколо неї. Ця людина досить легко переживає свої невдачі та неприємності. Може також стримувати свої реакції та прояви почуттів. Темп реакцій досить високий, що проявляється у швидких рухах, ході, мові. Багато чим цікавиться, радіє життю. Емоції виникають легко, та вони несильні, поверхневі. Швидко забуває образи, доброзичлива.
Холерик – швидка, пристрасна, активна, однак неврівноважена людина. Для неї характерні різкі зміни настрою, емоційні спалахи – така особа нестримана, нетерпляча, різка, також схильна до бурхливих реакцій і нездатна стримувати емоції. В результаті чого швидко виснажується.
Загалом, можна сказати що всі вищеописані особливості можуть допомогти розібратись у рисах темпераменту людини, якщо вони чітко виражені, та такі люди досить рідко зустрічаються. У більшості спостерігається змішаний тип темпераменту в різних пропорціях. Та перевага рис якогось із видів темпераменту дає можливість включити людину в одну із цих груп, щоб у подальшому мати можливість прогнозувати та аналізувати дії оточуючих.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар