Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
7,3 °C
небольшой дождь

Статті

Патологічні ревнощі
14 листопада 2013, 00:00
Патологічні ревнощі

Ревнощі – це відчуття, що виникають хоча б раз у житті кожного з нас. Та не у кожного бувають патологічні ревнощі. Де межа між нормою та патологією? Патологічні ревнощі - безпідставні, необґрунтовані, надумані.

На мою думку, найбільш виражено та яскраво симптоматику даного стану описав Вільям Шекспір у своїй п’єсі «Отелло венеціанський мавр». Мабуть тому у сучасних виданнях цей термін звучить, як «синдром Отелло».

Розглянемо стани, що призводять до виникнення даного синдрому. Здебільшого це маячні ідеї ревнощів, що досить часто виникають при шизофренії. В цьому випадку зовні нелогічні, нереальні, виникають дивні асоціативні зв’язки. Такі пацієнти переглядають свої спогади і трактують їх по-своєму, вони абсолютно впевнені у тому, що їх партнер зраджує їх і буде робити це в подальшому.

До функціональних розладів, при яких виникають маячні ідеї подружньої зради відносять також депресії. Досить часто депресії супроводжуються суб’єктивним відчуттям власної невідповідності та невдачі у відносинах із партнером можуть призвести до маячних ревнощів. Інколи на фоні ревнощів виникає депресія. У цих випадках досить складно визначити, що виникло першим.

Також маячні ідеї ревнощів виникають при органічних враженнях головного мозку. Нерідко вони супроводжуються невмотивованими спалахами агресії, які швидко проходять і змінюються благодухістю. Нав’язливі ідеї, також є причиною виникнення патологічних ревнощів. Пацієнти визнають, що ці думки безпідставні, в зв’язку із цим, відчувають себе винними, та, не зважаючи на все, постійно намагаються перевірити усе, їм важко не думати про зради або можливість зрад, вони обмежують дії свого партнера, часто випробовують на «вірність». Надцінні ідеї – у цьому випадку пацієнт постійно думає про це, намагається усе перевірити, не відчуваючи провини. Під впливом раціональних фактів цей симптом піддається корекції.

Чим небезпечні патологічні ревнощі? Люди вважають своїх партнерів винними, поки вони не доведуть протилежного, та цього ніколи не відбувається. Героїчні спроби з ціллю довести свою невинність або спростувати звинувачення з боку партнерів, завжди приречені на невдачу, так як ірраціональні думки пацієнтів не корегуються раціональним шляхом. Патологічні ревнощі часто супроводжуються суїцидальними думками. Агресивні вчинки по відношенню до партнерів можуть спричинити відчуття щирого каяття, що у свою чергу може призвести до суїцидальних дій. Ці хворі можуть вчинити самогубство і як покарання для свого партнера.

Під впливом патологічних ревнощів пацієнти конфліктують, намагаються проявити фізичну агресію, нерідко страждають діти. У таких сімях напружена, тривожна атмосфера. Життя в такому мікрокліматі призводить до важких стресів, а у дітей на їх фоні формуються комплекси, такі діти, в подальшому будують своє життя за єдиним відомим їм зразком.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар