Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
20 квітня 2024
11,8 °C
небольшой дождь

Статті

ПАМ’ЯТКА ГРИБНИКАМ
11 червня 2012, 00:00
ПАМ’ЯТКА ГРИБНИКАМ

Досвідчений грибник вміє відрізнити їстівний гриб від отруйного, але і йому варто пам’ятати: не збирайте невідомих вам грибів. Бо ж інколи таке буває.

Не використовуйте для збирання грибів сумки чи пакети, котрі не пропускають повітря: гриби розігріваються, процес обміну речовин і розклад білка прискорюється.

Не збирайте старі, червиві, зацвілі й дуже вологі після тривалих дощів гриби, бо в них також відбувається процес розкладу білків, що загрожує отруєнням при вживанні їх у їжу.

Заборонено збирати гриби поздовж автодоріг зі жвавим рухом та навколо могильників тварин, адже в грибах, котрі ростуть у цих місцях, інтенсивно накопичуються шкідливі речовини (трупні отрути, з вихлопних газів).

Зібрані гриби швидко псуються, тож використовуйте їх для консервування та приготування їжі не пізніше за 4-5 годин після збирання.

Найкращий час для збирання грибів - ранок. Ніжку підрізайте ножем в основі гриба для збереження грибниці. Насамкінець, у випадку перших ознак отруєння грибами треба негайно промити хворому шлунок, дати йому проносний засіб, забезпечити постільний режим й обов’язково викликати лікаря чи «швидку», бо отруєння грибами дуже небезпечне.

Олекса Славин, МОЖу

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар