Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
4,8 °C
небольшой дождь

Статті

ПАЛАЦ ПОТОЦЬКИХ
16 квітня 2014, 00:00
ПАЛАЦ ПОТОЦЬКИХ

На початку XVIII ст. м. Тульчин став власністю роду Потоцьких, одногоі з найбагатших і вельможних родів Польщі. Тоді вони, власне, і почали розбудовувати тут свою резиденцію.

Палац почав зводитись у 1782 р. за проектом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких. Першопочатково Потоцькі проживали у так званому Старому палаці, побудованому у 1757 р. Він був покритий мідним дахом, складався із головного двоповерхового корпусу з прикрашеним парадним під’їздом на 10 колонах з 8 пілястрами, а далі вишикувались два бокових корпуси в такому ж стилі. Із головним корпусом бокові споруди були з’єднані скляними галереями.

У часи володарювання та господарювання Потоцьких це був розвинений ансамбль декількох споруд. Садиба мала картинну галерею, бібліотеку на17.000 томів, невелику друкарню, манеж, турецькі лазні, стайні, оранжерею, декілька службових приміщень, садибний театр з трупою у 200 акторів та парк на 10 гектарів. Фасад палацу на парадний двір (курдонер) мав відкриту лоджию в 10 колон іонійського ордеру. Кожен, хто входив в палац, бачив надпис над колонами на білому фризі виконаний великими бронзовими позолоченими буквами: „чтоб в этом доме всегда пребывала свобода и добродетель. ”Поставлен в 1782 году”. Будівля мала сполучення з бічними флігелями через заокруглені галереї, одна з яких (ліворуч) зруйнована до підмурків. Великий за розмірами ансамбль за поземним планом нагадував літеру «П», відкриту на місто. Трохи краще збережений флігель праворуч, він мав наскрізну арку (подібна у флігеля ліворуч закладена.) Наскрізні арки прикрашені трикутними фронтонами, в тимпанах яких вирізнялись горельєфи з військовими атрибутами.

Рядом підземних споруд, тунелів палац Потоцьких з'єднувався з іншими об'єктами Тульчина. Збереглися залишки Середньовічних замкових підземель, які використовувалися графом Потоцьким задля власних потреб, а також для схову від нападників, зокрема, турків.

Із 1975 р., офіційно оголошено про початок реставрації, яка так і не була завершена. А у 1984 р. в палаці розміщується Тульчинське училище культури. Щорічно тут навчається більше як 380 чоловік.

Проте палац остаточно відбудувати так і не вдалось, через постійні труднощі з фінансуванням. Так і 19 листопада 2013р. було засідання Вінницької обласної Ради, де депутати не погодилися виділити два мільйони гривень на реконструкцію палацу Потоцького.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар