Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
12 грудня 2018
0,0 °C
снегопад

Статті

НАТАЛІЯ ГЕТЦЕ: «В КУЛІНАРІЇ, ЯК І У БУДЬ-ЯКІЙ ІНШІЙ СПРАВІ, ПОТРІБНІ СМІЛИВІСТЬ І ФАНТАЗІЯ»
08 березня 2013, 00:00
НАТАЛІЯ ГЕТЦЕ: «В КУЛІНАРІЇ, ЯК І У БУДЬ-ЯКІЙ ІНШІЙ СПРАВІ, ПОТРІБНІ СМІЛИВІСТЬ І ФАНТАЗІЯ»
Сучасна жінка успішна у всьому. Норми ХХІ сторіччя загартовують прекрасну половину людства. Волею – не волею, жінка окрім своїх традиційних обов’язків реалізовує себе в бізнесі, політиці та будь якій іншій професійній діяльності.
Як успішні жінки Вінницької області справляються з побутовими справами та чи займаються ними взагалі – дати відповідь важко. Але напередодні міжнародного жіночого свята депутат Вінницької обласної Ради та відома на Вінниччині громадська діячка Наталія Гетце розповіла нам про свій побут та поділилась рецептами улюблених страв, якими частує близьких.   
Пані Гетце людина зайнята, але, як виявилося для кухні теж час знаходить, і готувати любить.
-                     Якими є Ваші уподобання у їжі, пані Наталіє? Ваше ставлення до куховарства?
-                     Я людина всеїдна. Не маю жодних пристрастей. Мені є чужими емоції на кшталт «за борщ з пампушками продам душу».  Я точно знаю, що належу до тих людей, що їдять, щоб жити, а не живуть, щоб їсти. Тому я не виділяю багато свого життєвого простору, енергії та часу на їжу. Для себе я взагалі не люблю готувати,  я краще витрачу цей час на цікавіше заняття. Але я люблю готувати для інших: для моїх рідних, для моїх друзів. Це привід зустрітися, поспілкуватися, побачити на їхніх обличчях емоції задоволення, насолоди від споживання приготованих мною страв.
Якщо говорити про мої уподобання, то я люблю японську кухню. Люблю готувати суші, особливо для свого сина. Цією стравою зараз уже нікого не здивуєш. Але я навчилася її готувати,  ще коли під час навчання в МГУ була на стажуванні у Японії. Тоді в нас це була дуже екзотична страва. Також мені подобаються страви італійської та узбецької кухні.
-                      Ви знаєте, що за смаковими уподобаннями можна визначити характер людини? Так ось всеїдні люди, до яких Ви себе зарахували, - це трудоголіки і в такому ж дусі виховують дітей.  Вони мають різноманітні інтереси та захоплення. Їм чужі заздрість та недоброзичливість.  На Вас це схоже?
-                     Таки це про мене сказано!
-                     То яким рецептом Ви хотіли б  поділитися з нашими читачами?
Коли я готую для своїх близьких, для приготування вибираю страву не лише ту, що мені подобається, але й таку щоб їм смакувало. Жінки як правило хочуть чогось легкого, такого, щоб не додавало сантиметрів на талії, а у чоловіків, як правило, інший підхід. То я поділюся з читачами кількома рецептами.
   Суп-пюре з броколі. Він готується легко та швидко, разом з цим, це не лише корисно і смачно, але й виглядає досить вишукано. Суп можна готувати на овочевому, грибному чи м’ясному бульйоні, або й просто на воді. У бульйон  чи воду покласти порізану шматочками картоплю і проварити до напівготовності, далі додати подрібнену на суцвіття капусту броколі та 1-2 столових ложки манної крупи і варити ще 10 хвилин, додати сіль, перець, духмяні трави за смаком.  Окремо підсмажити на рослинній олії чи вершковому маслі подрібнену цибулю та моркву.  Готовий суп  та підсмажені овочі подрібнити у блендері до однорідної маси. Можна цей суп варити й без картоплі та манки, але саме ці інгредієнти роблять пюре шовковистим. Далі суп-пюре повернути на вогонь. За бажанням додати шматочки м’яса або смажених грибів (в залежності від того, який бульйон використовувався), твердого чи плавленого сиру. Довести до кипіння. І все. Наливаємо в тарілку, додаємо трохи вершків чи сметани, посипаємо зеленню, – і вишуканий суп готовий. Смачного!
-                     А скільки чого потрібно у грамах, літрах та штуках?
-                     Я ніколи нічого не вираховую й не виміряю, довіряю своєму оку та інтуїції.  Якщо приблизно, то на 1 велику капустину я беру 2-3 картоплини, 1 цибулину, 1 морквину, 2 ложки манної крупи. Води чи бульйону – стільки, щоб усі овочі були покриті. Можу дати таку підказку, щоб вгадати консистенцію пюре, не виливайте всю рідину одразу у блендер, додавайте її потроху, тоді не помилитесь. До речі, замість броколі можна взяти цвітну капусту, кабачки. Я колись цей суп робила з гарбуза – дуже смачно. 
-                     Ще якимось рецептом поділитесь?
Свинина, запечена в духовці - це завжди смачно, ситно і досить урочисто, підійде для будь-якої званої вечері. Але при цьому готувати запечену свинину досить просто. Мій рецепт простий, але в ньому є кілька тонкощів, на які треба звернути увагу.  Для запеченої свинини краще брати окіст, шийку або лопатку. Свинина виходить соковитою і смачною, якщо використовується хороший маринад. Як основу для маринаду я рекомендую біле сухе вино. В емальованому посуді треба змішати сухе біле вино зі спеціями - перець горошком, лавровий лист, запашні трави (свинина «любить» розмарин, чебрець). М'ясо потрібно укласти в маринад і при кімнатній температурі залишити його на 1-2 години. Вийнявши м'ясо з маринаду, його треба обсушити. Після цього свинину посолити і натерти спеціями: чорним і червоним перцем, імбиром, паприкою. Роблячи у м’ясі гострим кінчиком ножа невеликі прорізи, вставляємо в них часник і трави. А далі беремо фольгу, по центру кладемо шар моркви, нарізаної кільцями, на нього викладаємо м’ясо. Щільно й акуратно, щоб всі краї були герметично закручені, загортаємо м'ясо у фольгу. Запікати свинину необхідно в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 1,5 години. Потім акуратно розрізати навхрест фольгу зверху, розгорнути її й залишити на 5-10 хвилин під грилем для утворення рум’яної кірки. Після того як свинина буде готова, загорніть її знову в фольгу і дайте їй «відпочити» хвилин 10-15, а вже потім розрізайте на порції і пригощайте своїх близьких!
-          Чим будемо запивати цю смакоту?
-          Маю свій фірмовий рецепт імбирного чаю: 1 столову ложку зеленого чаю залити 1 літром кип'яченої води (90 градусів), дати настоятися  3 хвилини, процідити і додати інші інгредієнти:  1 пучок м'яти, 1 паличку кориці, 2шт. гвоздики, можна трохи ванілі, порізані шматочками 1 корінець імбиру, 1 апельсин, 1 лимон. Пити можна гарячим і охолодженим.
-                     Ну і на завершення, що важливе у приготуванні їжі?
-                     Я не професійний кухар, щоб давати поради. Але, думаю, що у цій справі, як і у будь-якій іншій, потрібні сміливість і фантазія, а також важливий настрій, з яким готуєш, і почуття до тих, для кого готуєш. Тоді усе вийде смачним, а приготування їжі  принесе задоволення.   
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар