Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
20 квітня 2024
11,7 °C
небольшой дождь

Статті

ІЗРАЇЛЬ
10 січня 2012, 00:00
ІЗРАЇЛЬ

Вам відомо де народилась історія? Чим пояснити бажання кожного, побувати біля її джерела? Як пояснити емоції, які поглинають тебе там? Ізраїль - колиска трьох релігій : іудаїзму, християнства та ісламу. Країна трьох морів: Середземного, Червоного та Мертвого. Країна контрастів та конфліктів, „Земля обітована” . Хоча би раз на життя, тут варто побувати, щоб доторкнутись до святинь, відчути зв’язок з Богом, зануритись в історію тисячоліть.

Єрусалим - ( в перекладі з арабської - Святе місто, єврейської – Місто миру) – саме тут, в стінах Старого міста розташовуються святині трьох релігій.

Починати огляд Єрусалиму варто з Елеонської гори ( Маслянична гора) звідси відкривається чудовий краєвид на Мечеть аль-Акса, Гефсиманські сади, монастир Марії Магдалини .

Старе місто – це головна артерія Єрусалиму, саме в цій частині відбулись най важливіші історичні події. Стіна плачу - ( насправді, іудеї називають її Західною стіною), це рештки муру, які залишились, після Соломонового Храму. За традицією, новий храм не може бути збудовано на місці старого до приходу Месії. Стіну поділено на дві частини, жіноча (справа) і чоловіча (зліва).Іудеї вірять, що молитви і прохання прочитані біля Стіни, обов’язково будуть почуті. В щілинах між каменями, затиснені тисячі папірців, з проханнями до Бога. Виникає відчуття, що ці величезні брили тримаються не завдяки мистецтву стародавніх будівельників, а на людських бажаннях та молитвах. Цікавий факт, іудеї ніколи не повертаються спиною до Західної стіни, кажуть це великий гріх.

Мечеть аль- Акса - це третя по значимості святиня для мусульман після Мекки та Медини, вони вірять, що саме звідси пророк Магомет зійшов на небо.

Палестинська автономія відмежована великим залізобетонним муром, „прикрашеним” колючим дротом. Сюди не пускають єврейських екскурсоводів. З давніх часів араби та іудеї конфліктують за ці землі. Віфлиєм - місце де народився Ісус, тут знаходиться Храм Різдва Христового, в передній частині церкви є сходи, що ведуть в печеру на підлозі якої є срібна зірка, на якій написано латинською „ Тут від Діви Марії народився Ісус Христос”. Відчуваєш неймовірне піднесення, доторкнувшись до цієї святині. Всі бажаючі можуть пройти «Шлях Скорботи» він починається біля Левових воріт Старого міста і закінчується на Голгофі. І нарешті, Храм Гробу Господнього – місце де було розп'ято та поховано Ісуса, та де він воскрес. Тут пам’ятка на пам’ятці, справа в тому, що сам храм розташовано на Голгофі ( староєврейською „Череп”). Після того, як дуже набожні віряни почали відколупувати по шматку від скелі, влада Єрусалиму вирішила повністю засклити Голгофу, доторкнутись до неї можна лише в одному, місці, яке дуже ретельно охороняється. Та навіть, якщо у вас виникне така можливість, то вас будуть штовхати у плечі інші не байдужі туристи. На другорядних вуличках Єрусалиму відчувається суттєва різниця: брудно, бігають замурзані діти. Над архітектурними дивами надбудовано аскетичні оселі, з вікон звисають мотузки зі спідньою білизною. Та хочу вас запевнити, що все це не псує враження, а просто доповнює картину міста, яке живе, рухається, будується.

Хайфа – місто екзотичної краси, яке виросло на схилі гори Кармель. Якщо виникне бажання і буде можливість, треба пройти по Золотому шляху, піднятися на тисячу кроків і побачити фантастичний пейзаж, храм Бахай, та казкові зелені сади.

Масада - це фортеця, побудована в пустелі на скелі. Звичайно вражає її вигляд, та історія цього місця змушує моторошно озиратись на минуле. Під час антиримського повстання, тут переховувалось 968 іудеїв, вони довго ( 3 роки) і відважно боролись з окупантами, та побачивши, що ось-ось ворожі війська увійдуть на територію фортеці, бунтівники вчинили масове самогубство. В наш час, молоді люди, які вступають в армію (а це, як чоловіки, так і жінки), приймаючи присягу, вимовляють такі слова: „ Масада не впаде ніколи!”

Мертве море – знаходиться на 400 метрів нижче рівня Світового океану. Назва у най кориснішого моря не дуже життєрадісна. Проте досить влучна. У його водах концентрація солей становить 330 грамів солі на 1 літр води, тому тут майже нічого не живе. В деяких місцях сіль випадає в осад, вкриваючи сяючим шаром дно і берег, наче сніг. Це море в якому неможливо потонути, а ще кажуть, що тут неможливо отримати сонячний опік. Спочатку в Мертвому морі м’яко кажучи не комфортно, потім приємно. Всі туристи вважають за свій обов’язок сфотографуватись сидячи на воді з газетою в руках. В якийсь момент море нагадує читальний зал бібліотеки.

Це країна в якій кожен камінець може розповісти свою історію, варто лише прислухатись, придивитись і запам’ятати, щоб розповісти про це своїм нащадкам. Відвідавши Ізраїль усвідомлюєш, що у всього людства спільне минуле. Якщо ваше серце б’ється - тут ви відчуєте біль, спокуту та надію. Вас захопить вир почуттів, які відчували мільйони людей, що побували тут раніше.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар