Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
20 квітня 2024
12,5 °C
небольшой дождь

Статті

Наука
ІСТОРІЯ ВІННИЦІ. ОСТРІВ КЕМПА
03 вересня 2012, 00:00
ІСТОРІЯ ВІННИЦІ. ОСТРІВ КЕМПА

Острів Кемпа, який омивається водами Південного Бугу, є справжнім подарунком для вінничан. У багатьох із них з цим островом пов'язані теплі спогади. Але мало хто знає про бурхливу історію цього місця, про фортецю на острові, про міст, що пролягав через цей шматок землі, про те, що вінницький трамвай курсував через Кемпу.

До речі, раніше Кемпа був півостровом. Але після того, як перекопали острівну луку, що тяглася до середини річки, утворився штучний острів. У 1558 р. на вигідному місці – неприступних валах острова Кемпа старости Богуш Корецький та Валантій Калиновський звели дерев’яну фортецю-палац за власні кошти Калиновського. За свідченням сучасників, палац вражав пишнотою та багатством і був справжньою прикрасою міста. Проте під час чергового нападу татарів фортецю було спалено; у вогні загинули грамоти, права, в тому числі й Магдебурзьке право, яке було відновлене аж в 1640 р. Але фортецю швидко відновили. Вона мала вигляд багатокутника з напівкруглими виступами, на яких можна встановлювати гармати. В'їзд до неї з міста був через міст. Брама та дідинець -дерев'яні. Тут же розміщувалися комори для в'язнів. У верхній частині замку - вежа з помешканнями. Навпроти брами - крита соломою та хмизом стайня. На території замку був дерев'яний магазин для зберігання різних речей. Довкола тягнувся земляний вал. Навесні 1651 року під час оборони Вінниці Іваном Богуном авангард поляків взяв Кемпу з маршу і досить легко. Іван Богун же знав, що нападники розраховують на блискавичний марш-наступ, тому оборона в основному велася в Мурах: їх «одягнули» в кригу - заздалегідь залили водою, щоб не можна було до них підступитися, а на річці зробили багато прорубів, куди і провалилась важка кіннота поляків.

Пізніше на Кемпі діяли державна скарбниця, в'язниця, резиденція старости, там була садиба: житло, сараї, господарські будівлі. У 1902 році Кемпа з'єднав два мости, що пролягали через обидві протоки Бугу. Ці мости, створені за проектом Артинова, стояли півстоліття. По них через Кемпу ходив трамвай. Під час Великої Вітчизняної війни мости були пошкоджені, і їх не стали відновлювати. Тим більше, що на старій трамвайній лінії були перепади рельєфу, і це викликало чимало проблем із рухом. Тому, вирівнявши трамвайну лінію, пішли іншим шляхом - на Замостя, спорудивши новий міст. А до Кемпи встановили понтонну переправу з лівого берега, тоді острів став культурно-відпочивальним центром з естрадою, пляжем, кафе та іншими елементи благоустрою. Свого часу острів Кемпа отримав іншу назву - Фестивальний. Причиною тому став фестиваль естрадної пісні «Зорі над Бугом», який проводився на острові й був дуже популярним у 70-80-ті роки. Коли після розпаду Радянського Союзу з'явилася мода на відновлення історичних назв або присвоєння нових, пов'язаних із незалежністю, острову повернули його першу назву. До речі, ідея водного фонтану не нова, він там успішно функціонував до незалежності, а його останки і досі стирчать з води із боку набережної.

Тепер острів очікує на нове життя в зв'язку з побудовою найбільшого в Європі плавучого фонтану “ROSHEN”. Висота його вертикального струменю становить 60 метрів, фронтальний розліт - 140 метрів. Урочиста церемонія відкриття фонтану відбулася 4 вересня 2011 року. Церемонію прийшло подивитися 70 тис. вінничан та гостей міста. Він вже став популярним об'єктом, про що свідчить велика кількість туристів.

Підготував Віктор Рудь,

член Молодіжної організації журналістів

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар