Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
10,3 °C
небольшой дождь

Статті

ГЕЛЬМІНТОЗИ У ДІТЕЙ
13 липня 2014, 00:00
ГЕЛЬМІНТОЗИ У ДІТЕЙ

Гельмінти є однією з найдревніших і багаточисельних форм життя на нашій планеті. У людини зареєстровано більше 350 видів. В Україні найбільш розповсюдженими гельмінтозами є ентеробіоз, аскаридоз та трематодоз.

Серед хворих 90% складають діти, переважно у віці від 1 до 3 років. Гельмінти використовують людський організм не тільки як джерело харчування, мешкання і розмноження, але викликають ураження органів і систем. Зараження здійснюється при заковтуванні яєць паразитів через забруднені їжу, воду, руки, при вдиханні з пилом.

У дітей найбільш розповсюдженими є аскаридоз та ентеробіоз. Загальний вплив усіх гельмінтів - алергізація і пригнічення імунної відповіді організму дитини. Гельмінтози у дітей, мають різноманітні прояви: слабкість, втомлюваність, роздратованість, порушення сну, диспепсичні прояви, затримку росту і прибавки у вазі. Зниження неспецифічної резистентності організму веде до почастішання гострих респіраторних та інфекційних захворювань.

За офіційними даними ВООЗ, у світі аскаридозом щорічно уражається біля 1,2 млрд. людей, що пов'язане з відсутністю дотримання санітарних умов, неналежною особистою гігієною і практикою використання людських фекалій в якості добрив, вживанням їжі або напоїв, забруднених яйцями аскарид. Розвиток збудника ентеробіозу в організмі проходить у шлунково-кишковому тракті й тривалість життя гостриків може сягати 100 днів. Яскравими симптомами ентеробіозу є перианальний свербіж в перші години нічного сну та біль в животі, негативні звички - гризти нігті, смоктати пальці.

За останні два десятиліття в практику лікування були введені високоактивні і малотоксичні протигельмінтні препарати: левамізол, тіабендазол, мебендазол, албендазол, медамін, пірантел. Лікування гельмінтозів необхідно проводити в 3 етапи: етап перший - 3-5 днів курс антигістамінних засобів і ентеросорбентів; етап другий - застосування антигельмінтного препарату; етап третій - протягом 5 днів прийом антигістамінних засобів і ентеросорбентів. Пробіотики призначаються протягом 2-3 тижнів. Дітям призначають їжу, яка містить мало жирів, легко засвоюється, супи, рідкі каші, протерте м'ясо і овочі, кисломолочні продукти. Необхідно проводити санітарно-гігієнічні заходи: вологе прибирання приміщення, зміна натільної та постільної білизни, прасування її гарячою праскою. Антигельмінтні препарати приймають усі члени сім’ї, які мають контакт з дитиною. Основою профілактики гельмінтного зараження є формування здорового способу життя. Дитина повинна мати особисту постільну білизну, рушники, одяг, предмети особистої гігієни. Виключне значення має правильний догляд за собаками і котами, їх регулярна дегельмінтизація, вакцинація. Ризик зараження зростає під час туристичних походів, багатоденних екскурсій, перебування в регіонах, що мають інші кліматогеографічні особливості. Показами до медикаментозної профілактики гельмінтозів є перебування дітей в дитячих колективах, контакт з домашніми тваринами, ґрунтом.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар