Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
8,8 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ ГРВІ?
08 квітня 2013, 00:00
ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ ГРВІ?

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип у дітей - це захворювання, які виникають через транзиторні відхилення захисних систем організму. І найбільш часта інфекційна патологія дитячого віку, на частку якої відводиться до 90% усіх інфекційних захворювань.
За даними ВОЗ в розвинутих країнах у перші 3 роки життя діти, які проживають у сільській місцевості переносять в середньому по 6-8 ГРВІ на рік, а в містах - до 7-10. До школи загальна кількість перенесених дитиною ГРВІ становить близько 50, якщо враховувати не лише важкі, але й малосимптомні інфекції. До речі, «домашні» дітки за перші 7 років життя переносять на 10-15% менше ГРВІ, ніж «організовані».
Так, проникнення вірусу в організм дитини супроводжується клінічними ознаками - поява кашлю, першіння в горлі. Стадія розвитку та розмноження вірусу характеризується — нежитю та сльозотечею. А стадія розповсюдження вірусу в організмі дитини супроводжується розвитком симптомів загальної інтоксикації - підвищення температури тіла, погіршення апетиту, підвищена втомлюваність, слабкість, порушення сну. Слід зазначити, що зменшення симптомів інтоксикації відбувається лише з періоду або стадії активації імунної відповіді організму. Стадія видужання характеризується очищенням верхніх дихальних шляхів від пошкоджених вірусом шарів епітелію. Проте ці захворювання можуть призводити до розвитку ускладнень - інфекцій верхніх дихальних шляхів, захворювань лор-органів.
Чому ж саме діти в групі ризику? ГРВІ та грип у дітей раннього віку (до 3-х років життя) можуть ускладнюватися отитом, синуситом, бронхітом, пневмонією з частими рецидивами. Слід звернути увагу, що грип, на відміну від інших ГРВІ, має більш тяжкий перебіг з розвитком ускладнень. На сьогоднішній день виділений цілий ряд факторів ризику розвитку частих ГРВІ у дітей. Хочу звернути увагу лише на деякі з них. Одним із таких факторів є особливості розвитку імунної системи дітей раннього віку, так званий «пізній старт». Ранній вік є одним із критичних в житті дитини: це пов'язано зі зменшенням материнських антитіл, які дитина отримала ще у період внутрішньоутробного розвитку, тоді як власні антитіла ще не встигають утворюватися аби захистити дитину від швидкого потоку «антигенної інформації», яка потрапляє із зовнішнього середовища. Важливим фактором ризику розвитку частих ГРВІ є також анатомо-фізіологічні особливості діток, що роблять їх більш сприйнятливими до інфекції. Які ж ці вікові особливості? Найбільш вагомими є вузькість дихальних шляхів, схильність слизової оболонки до набряку. Сприятливим підґрунтям для розвитку ГРВІ у дітей є також вплив факторів навколишнього середовища - характер вигодовування, рання соціалізація - раннє відвідування дитячих дошкільних закладів, пасивне паління, кліматичні умови.
Як захистити дитину від інфекцій або попередити розвиток ускладнень? При виборі заходів профілактики ГРВІ вирішальне значення має ймовірність інфікування дітей, яка є досить високою в організованих колективах, в епідемічних осередках. На сьогоднішній день при наявності в аптеках безрецептурних препаратів гостро стоїть проблема самолікування. Батьки самостійно або за допомогою Інтернету «призначають» дітям ліки, інколи достатньо агресивні, що призводить до значного погіршення їхнього стану, появи ускладнень.
Тому головне, перш ніж лікувати, необхідно вияснити причину захворювання, питання довіри до лікаря та усвідомлення межі своїх можливостей та своєї відповідальності.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар