Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

БЕЗПЛІДДЯ - НЕ ВИРОК, А ДІАГНОЗ
21 листопада 2012, 00:00
БЕЗПЛІДДЯ - НЕ ВИРОК, А ДІАГНОЗ

У наш час подружні пари все частіше стикаються з такою проблемою, як безпліддя. У сучасному світі цей діагноз ставиться кожній десятій парі, а за деякими даними - кожній п'ятій. Почувши такий діагноз, не треба впадати у відчай. Сучасна медицина вже досягла тих висот, коли більшість проблем, що викликають безпліддя, можна вирішити.

Так що ж таке непліддя? Такий діагноз ставиться в тому випадку, якщо у жінки дітородного віку не настає вагітність протягом одного року регулярного статевого життя, без використання будь-яких методів контрацепції. Причиною можуть стати порушення, як у жіночому, так і в чоловічому організмі. Зазвичай, причинами чоловічого непліддя є вироблення недостатньої кількості сперматозоїдів або (і) недостатня їх рухливість, або (і) зміна в'язкості, кислотності еякуляту. Щоб визначити наявність таких порушень, достатньо здати спермограму. Обстеження жінки починається з попередньої діагностики основних трьох причин непліддя: відсутність овуляції (ендокринне безпліддя), трубні та перитонеальний фактори (злуковий процес), гінекологічні захворювання, які можуть відбитися на здатності жінки до зачаття. Для цього відповідні фахівці проводять опитування, огляд жінки (у тому числі й гінекологічний), розрахунок індексу маси тіла, беруть мазки з піхви та шийки матки для дослідження на флору і цитологію, проводять функціональні тести на овуляцію (графіки базальної температури, властивості шийкового слизу і т. д.), роблять УЗД матки і яєчників, молочних залоз, наднирників. Подальший план обстеження цілком індивідуальний для кожної жінки. Лікар, на підставі проведеного обстеження, призначає певні процедури та консультації фахівців, які необхідні в даному випадку для уточнення характеру захворювання, вираженості наявної патології і тактики її лікування. Зустрічаються ситуації, коли в обох партнерів при обстеженні не виявляється жодних порушень. У цьому випадку проводяться спеціальні проби на сумісність, це так зване імунологічне непліддя.

Методика лікування залежить від причини, яка викликала такий стан. Так, при гормональному безплідді проводять корекцію гормонального фону, при трубному безплідді - відновлюють прохідність труб, при перитонеальному факторі - поділ спайок, при наявності інфекцій - лікування інфекції. В разі виявлення гінекологічних захворювань - здійснюють їх лікування, а також проводять корекцію порушень ваги. Велику увагу приділяють також і психологічному стану подружжя. Багато пар, яким ставили діагноз «непліддя», після адекватного обстеження і своєчасного та повноцінного лікування, народили здорових і красивих дітей. І якщо ви зіткнулися з такою проблемою, головне не впадати у відчай. У Вінницькому клінічному ендокринологічному диспансері працюють кваліфіковані фахівці, завдяки яким уже багато сімейних пар стали щасливими батьками.

Зачаття і народження нового життя - це справжнє диво, і воно обов'язково станеться, просто іноді йому потрібно трохи допомогти!

Вікторія Ярославівна Саган,

лікар гінеколог-ендокринолог ВОКЕД

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар