Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
8,9 °C
небольшой дождь

Статті

Цікавинки
14 листопада – Всесвітній день цукрового діабету
07 листопада 2017, 00:00
14 листопада – Всесвітній день цукрового діабету
Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародна діабетична федерація офіційно проголосили Всесвітній день діабету 14 листопада на світовому рівні з 1989 року. 14 листопада – це день народження Фредеріка Бантінга, який разом із Джоном Маклеодом, Чарльзом Бестом та Джеймсом Колліпом винайшов препарат інсуліну й уперше успішно його застосував для лікування цукрового діабету (ЦД). Основною метою започаткування цих днів є підвищення обізнаності населення про ЦД.
За даними ВООЗ кількість хворих на цукровий діабет в 2040 р. може досягти 642 млн., що складе 6,3% населення світу. В Україні захворюваність на цукровий діабет становить 3,0 % (а фактична захворюваність в 3-4 рази вища), в Європі близько 60 млн. людей живуть з діабетом, що складає 9,1 % від популяції. Частота цукрового діабету становить 1-2% серед осіб віком до 50 років і понад 10% – серед осіб віком понад 65 років. Число хворих на цукровий діабет подвоюється кожні 15 років, тобто ми маємо ситуацію епідемії. Зазвичай, серед хворих на цукровий діабет 90% становлять пацієнти з цукровим діабетом 2 типу.
Темпи розвитку діабету і його ускладнень в найближчому майбутньому будуть випереджати можливості системи охорони здоров’я країн боротися з цим захворюванням. Епідемія цукрового діабету стає найбільшою загрозою 21 століття.
В 2015 році на планеті зареєстровано хворих на цукровий діабет 451 млн., а в 2040 році планується 642 млн., тому це захворювання на сьогоднішній день стає не тільки медичною проблемою, а й фінансовим та соціальним тягарем навіть для розвинутих країн.
 Так, 46,5% хворих цукровим діабетом - не діагностовано;
 Витрати на лікування цукрового діабету становить 12% всіх витрат на
охорону здоров’я в світі (673 мільярдів доларів);
 Кожні 6 секунд 1 людина помирає від ускладнень цукрового діабету. Від
цукрового діабету щорічно помирає більше людей, ніж від туберкульозу,
малярії та СНІДУ разом взятих.
Важливим є профілактика цукрового діабету 2-го типу, відтермінування та запобігання ускладнень цукрового діабету, як то: враження кінцівок, хвороба очей, враження нирок, тому поінформованість лікарів та населення має велике значення, так наприклад: навчання пацієнтів по догляду за стопою має можливість знизити ампутацію кінцівок до 60-70%, а рання діагностика хвороби очей при цукровому діабеті запобігає виникненню сліпоти.
Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй, визнаючи загрозу, яку становить для всього людства епідемія діабету, 20 грудня 2006 року прийняла Резолюцію ООН про діабет. Резолюція визнає необхідність термінових дій та
закликає країни - учасниці впроваджувати національні програми, розвивати національну політику профілактики, лікування та допомоги хворим на цукровий діабет у контексті існуючої в країні системи охорони здоров’я та узгоджених міжнародною спільнотою цілей розвитку.
В Україні головною проблемою ЦД є його пізня діагностика та низький рівень обізнаності хворих. На жаль у багатьох випадках це захворювання діагностується на тому етапі, коли вже сформовані складні незворотні ускладнення. Діабет несе серйозну загрозу не лише для 1 млн. 300 тис. українців, яким на сьогодні встановлений діагноз ЦД, але і є загрозою для близько 2 млн. людей, які ще не знають про своє захворювання.
В Вінниці до Всесвітніх днів цукрового діабету заплановані заходи:
- графіті за адресою Мічуріна 32 (територія Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру).
- презентація книги «ДОСТУПНО ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ» для пацієнтів
та сімейних лікарів;
- прес-конференція;
- обстеження громадян м.Вінниці в великих торгівельних центрах ;
- флеш-моб.
В рамках цих заходів 07.11.2017 р. о 15:00 на території Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру відбудеться конкурс графіті за участю дітей хворих на цукровий діабет та
волонтерів.
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар