Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
5,9 °C
небольшой дождь

Статті

НОВОРІЧНЕ ЗАСТІЛЛЯ: ВИБІР НАПОЇВ
15 грудня 2014, 00:00
НОВОРІЧНЕ ЗАСТІЛЛЯ: ВИБІР НАПОЇВ
        Шампанське - ігристе вино родом із Франції, символ будь-якого грандіозного святкування. Це, звичайно, найпопулярніший новорічний напій. Однак, незважаючи на це, чимало людей не знайомі з тонкощами його вживання. Зокрема, в Новорічну ніч прийнято відкривати пляшку з гучним “ефектним” вильотом пробки і великою кількістю піни. Насправді, охолоджене (але, не холодне) шампанське слід відкривати акуратно, не бовтаючи, притримуючи пробку. До солодких і напівсолодких сортів шампанського подається шоколад. А до сухих - сир і морепродукти, зокрема, ікра. До рожевих сортів краще підійдуть закуски з білих видів м’яса, а до червоних - страви з яловичини і баранини. Келихи для цього напою мають спеціальну форму - високі та на високій ніжці, завужені до дна. Шампанське входить до складу багатьох коктейлів.
      З алкогольних напоїв новорічного столу друге місце після шампанського займають вина (сухі та напівсухі, солодкі і напівсолодкі, червоні та білі). Вино не потребує спеціального охолодження, навпаки, доволі популярні теплі та гарячі коктейлі на його основі: глінтвейн - на основі червоного вина з прянощами (наприклад - корицею) або шматочками фруктів; пунш - вино з фруктовими соками і лікером (також можливе додавання фруктів); глегг - традиційний різдвяний напій на основі вина в Скандинавії і т.д. Міцні алкогольні напої, такі як – горілка,бренді, коньяк, ром, віскі та інші також присутні на новорічному столі, теж нерідко у складі коктейлів. 
        Бренді — міцний напій, який виготовляють шляхом дистиляції (подвійної, безперервної чи змішаної) винопродуктів із білих сортів винограду або інших плодів та ягід з наступною витримкою отриманого спирту в дерев’яних діжках. Після дистиляції спирт не має кольору, а специфічного забарвлення набуває вже під час витримки в діжках. Міцність 36-40% (іноді до 60%) об’єму спирту. Існує три основних типи бренді.

 
    Виноградний бренді виготовляється шляхом перегонки загравшого виноградного соку. Найвідомішим видом цього бренді є коньяк. Взагалі, коньяком прийнято називати напій, вироблений в місцевості Коньяк у Франції, його двічі переганяють із використанням перегінних кубів. На території колишнього СРСР коньяком помилково називають будь-який бренді, вироблений за технологією, близькою до коньячної. Хересний бренді (Шеррі-бренді) виробляють на півдні Іспанії. Арманьяк виготовляють з винограду в місцевості Арманьяк на південному заході Франції. Арманьяк витримується довше, ніж коньяк, зазвичай 12-20 років, а іноді до 30 років. Витримані виноградні бренді виготовляють у Франціі, Іспанії, Греції, Болгарії та інших країнах. Іспанські та грецькі бренді темніші й густіші, ніж французькі. Грецький виноградний бренді - Метакса, виробляється там із 1888 року і названий на честь засновника підприємства Спіроса Метакси. Його виготовляють з мускатних сортів винограду, тому вони солодші на смак та містять до 2,5% цукру. Бренді, здебільшого виноградні, виробляють також у Вірменії, Грузії, Азербайджані, Молдові, а також у Криму, в південних областях України та Закарпатті.
          Бренді з віджимання виготовляється з ферментованої виноградної м’якоті, кісточок і стебел, які залишаються після вичавлювання соку з винограду. Прикладом такого виду бренді може служити італійська граппа, південнослов’янська ракія, грузинська чача, угорська Törkölypálinka.
Фруктовий бренді отримують шляхом перегонки з інших фруктів і ягід (крім винограду). Найбільш часто використовують яблука, сливи, персики, вишню, малину, ожину, полуницю, чорницю та абрикос. Фруктовий бренді зазвичай прозорий, об’ємний відсоток спирту 30-45 %. Найвідомішими його видами є: кальвадос, яблучний бренді з французької місцевості Нормандія; сидр - з яблук (іноді з додаванням груш), які заквашують на дріжджах і двічі переганяють; кіршвассер - фруктовий бренді з вишні; сливовиця - бренді зі слив; боровичка - бренді з ягід ялівцю; Poire Williams - бренді з груші; фрамбуаз - бренді з малини; Eau de Vie  - прозорий фруктовий бренді, найбільш поширений персиковий.
        Віскі - міцний ароматний алкогольний напій, що отримується з різних видів зерна з використанням процесів солодження, перегонки і тривалого витримування в дубових бочках. При виготовленні віскі може використовуватися ячмінь, жито, пшениця чи кукурудза. Вміст спирту зазвичай 32-50% об. Колір напою варіюється від світло-жовтого до коричневого. Традиційними регіонами, що виробляють віскі, є Шотландія та Ірландія.
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар