Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
9,3 °C
дождь

Статті

ПРОФІЛАКТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
25 листопада 2014, 00:00
ПРОФІЛАКТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
     Рак молочної залози одне з найпоширеніших серед жінок онкологічних захворювань. Займатися профілактикою потрібно, починаючи з молодих років, так як ця хвороба може розвиватися не тільки у жінок після 40, а й у зовсім молодих дівчат.
     Щорічні профілактичні огляди. Статистика стверджує,  що більшість випадків раннього виявлення раку випадкові та пов'язані лише з профілактичним оглядом у мамолога. Жінки від 20 до 40 років не рідше разу на рік повинні проходити профогляди у гінеколога та мамолога і кожен місяць повинні проводити самоогляди. У віці від 40 до 50 років,  потрібно щорічно проходити мамографію і щомісяця обстежувати грудні залози.
        Найефективніший спосіб профілактики. Жінкам старшого віку слід двічі на рік приходити на прийом до фахівця на предмет дослідження тканин залоз. Взагалі, профілактика раку молочної залози повинна включати в себе проведення комплексних заходів. Було доведено, що онкологія грудей частіше зустрічається у жінок, у яких немає регулярного сексуального життя, і є перші пологи після 28 років. Тому, потрібно вести регулярне статеве життя і дітей заводити не пізніше зазначеного віку. Другим способом уникнути онкологічних проблем із молочними залозами є годування дитини груддю. У жінок, які вигодували двох дітей грудним молоком, ризик розвитку раку молочних залоз знижений у два рази.
         Нормалізація емоційного стану. Здоровий спосіб життя передбачає також відмову від алкоголю та куріння. Для профілактики всіх форм ракових пухлин потрібно не допускати ожиріння і розвитку цукрового діабету та патологій тканин печінки. Взагалі, щоб не було гормональних пухлин в залозах, потрібно спостерігати за станом власної ендокринної системи, рівнем жіночих і чоловічих гормонів. Профілактика раку молочних залоз включає в себе нормалізацію власного емоційного стану, так як стреси є найсильнішим каталізатором для негативних процесів в організмі людини.
         Мастектомія - крайня міра. Деяким жінкам із високим ризиком розвитку в грудних залозах пухлин злоякісного характеру іноді призначають профілактичну мастектомію, тобто видалення залози. Тканини грудної залози видаляються повністю. Дана міра профілактики - крайня. У жінок, які перенесли мастектомію, збільшений шанс розвитку раку яєчників, і лікарі-онкологи в таких випадках радять після завершення дітородного періоду видалити і ці органи, щоб уникнути запуску ракових процесів. Тому найкращий спосіб уникнути раку молочної залози – це проведення постійних своєчасних профілактичних заходів.
Світлана Володимирівна Дудник,
лікар ОЦПС вищої категорії
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар